Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Komentář: Trumpův tanec s arabskými tyrany a sponzory teroristů

Komentář: Trumpův tanec s arabskými tyrany a sponzory teroristů
Trumpův tanec se šavlí. Saúdský král Salmán je druhý zleva | zdroj: Profimedia

Nejsledovanějším tanečníkem nového dílu StarDance, natáčeného v Saúdské Arábii, byl Donald Trump. Na prkenný projev hvězdy reality show, realitního byznysu i vysoké politiky se však nedalo dívat.

Je snad možné, aby islámský svět proti teroristům vraždícím ve jménu Alláha sjednotil politik, který se snažil obyvatelům muslimských států zakázat vstup do Spojených států?  

Hloupost. V Česku se tomu říká udělat kozla zahradníkem.

Jeden takový kozel – Donald Trump – se v Saúdské Arábii proměnil v zahradníka pečujícího o "kvetoucí" vztahy mezi arabskými a západními zeměmi.

Donaldovy pohádky

Americký prezident na shromáždění vůdců muslimských a arabských států v Rijádu přednesl projev, ve kterém popřel vše, co dosud říkal a dělal. Boj s teroristy v něm označil za bitvu dobra proti zlu, ne za střet náboženství nebo civilizací.

"Vyžeňte teroristy ze svých svatyní, vyžeňte je ze svých obcí," vyzýval Donald Trump muslimské lídry a přednesl definici boje s teroristy: "Je to bitva mezi barbarskými zločinci, kteří chtějí vyhladit život, a slušnými lidmi všech vyznání, kteří chtějí život bránit."

Takže žádný konflikt s vírou. Jenže vzpomínáte si, jak Donald v kampani sliboval, že zavede registraci muslimů v Americe? A jako prezident se dvakrát (marně) pokusil zakázat obyvatelům některých muslimských zemí vstup do Ameriky. (Trump a jeho lidé to vykládali jako preventivní bezpečnostní opatření, jenže i prezidentovi stoupenci mluvili o "zákazu vstupu muslimů".)

profimedia-0333114191 Trump se saúdským králem Salmánem (uprostřed) a egyptským prezidentem Sísím (vlevo) | zdroj: Profimedia

Najednou Trump líčí islámský terorismus v podobě střetu dobra se zlem jako pohádku od bratří Grimmů.

Jsou snad Saúdové dobráci (od kosti)?

Jobs, jobs, jobs!

Jistě, za Trumpovou řečí je vyhlídka na hromadu dolarů – více než 300 miliard, to je v korunách 7080 miliard, tedy 7,08 bilionu. Vyjádřeno číslicemi: 7 080 000 000 000.

Z toho připadá 200 miliard dolarů na obchodní dohody zejména v oblasti energetiky a zbytek na zbrojní kontrakty.

Trump tyto cifry a pracovní místa, která vytvoří, zdůrazňoval také v rozhovoru s americkými reportéry na palubě Air Force One, který v pondělí mířil z Rijádu do Tel Avivu.

"Bylo to ohromné. Musíme poděkovat Saúdské Arábii. Máme investice za stovky miliard a především pracovní místa, pracovní místa, pracovní místa!  (jobs, jobs, jobs!)," opakoval nadšeně.

Američané na slovo "jobs" slyší, ať už jim práci někdo dává nebo bere, a Trump to dobře ví:

Prezident se patrně nechal unést i pompézním přijetím, které mu Saúdové přichystali. Tucet arabských koní vyklusávajících podél Trumpovy limuzíny, výstavní mrakodrapy podobné jeho Trump Tower. A k tomu vláda jako rodinný podnik, což odpovídá Trumpově stylu – do Rijádu americký prezident kromě první dámy Melanie přivezl dceru Ivanku a zetě Jareda Kushnera.

Ohnul hřbet

Donald Trump, okouzlen královským majestátem, zapomněl na to, jak se před lety vysmíval Baracku Obamovi za to, že se klaní saúdskému králi a obviňoval ho ze servility. Sám však ohnul hřbet před panovníkem, který mu v Rijádu předával zlatý řetěz s nejvyšším státním vyznamenáním. A k tomu si zatančil s hostiteli a s arabskou šavlí.

Vypadal přitom všelijak: toporně, zmateně, přitrouble, jen ne důstojně. Jenže vidina byznysu dělá divy, a tak se Donald vydal ve stopách svých předchůdců. Spojenectví se Saúdy pokračuje, byť význam saúdské ropy v americké ekonomice klesá. Zato přibývá saúdských investic a zbrojních kontraktů.

Spojené státy (i další západní země) však mají dost dobrých důvodů, proč si Saúdy držet dál od těla a mít se před nimi na pozoru. To jsou některé z nich:

1. Saúdové vyvážejí extrémní výklad islámu - wahhábismus, jehož cílem je zničit západní civilizaci. Královská rodina Saúdů vynakládá ročně čtyři miliardy dolarů na šíření wahhábismu ve světě – platí stavby mešit (i v Evropě), náboženské knihy a kazatele.

2. Ze Saúdské Arábie pochází nejhorší teroristé, kteří zabíjejí západní "bezvěrce". Narodil se tam a podnikal Usáma bin Ládin, zakladatel, finančník a ideový vůdce Al-Káidy. Patnáct z devatenácti teroristů, kteří unesenými boeingy usmrtili tři tisícovky lidí na východním pobřeží Ameriky, mělo občanství Saúdské Arábie.

3. Saúdové financují teror. Práskači z WikiLeaks v roce 2009 zveřejnili americké diplomatické depeše, v nichž se o Saúdech píše jako o "největších sponzorech sunnitských teroristických skupin". V Sýrii podporuje Saúdská Arábie nejextremističtější sunnitské skupiny. Podporu Islámského státu Saúdové popírají. Mnoho západních expertů na islámský terorismus však tuto organizaci pokládá za produkt saúdských ideálů, saúdských peněz a saúdské materiální podpory.

Trump přitom v projevu k zástupcům 55 arabských a muslimských států v Rijádu označil za hlavního šiřitele islámského teroru íránský (šíitský) režim. V Rijádu propagoval myšlenku arabského (sunnitského) NATO, tvořeném Saúdskou Arábií, Egyptem, Jordánskem a Spojenými arabskými emiráty.

4. Saúdská Arábie je tyranský stát, neuznává svobodu slova, shromažďování, pronásleduje a zatýká křesťany, trestá odpadlíky od (islámské) víry. Saúdské zákony umožňují konvertity veřejně setnout šavlí, v lepším případě bičovat. Hodnotit lidská práva v Saúdské Arábii nedává smysl. Žádná tam nejsou.

Americká vláda měří lidská práva dvojím metrem. Vůči Kubě vyhlásila embargo, které odmítá odvolat dřív, než kubánský režim vypíše svobodné volby. Se Saúdy (ale i Číňany nebo Vietnamci) však čile obchoduje.

5. Saúdský režim opovrhuje ženami. Na ženy, jejich chování a oblečení, dohlíží v zemi mocná Komise pro propagaci ctností a prevenci neřestí. Pokud se žena chová "nemravně" (třeba se na ulici baví s cizím mužem) je vsazena do policejní cely. Zůstává tam do doby, než ji vyzvedne mužský opatrovník (otec, bratr, manžel).

Vypadá to jako vtip, ukázka černého humoru. Jenže je to realita: letos byla Saúdská Arábie za podpory USA zvolena do Komise OSN pro práva žen! Donald přitom ještě loni Saúdy obviňoval, že z žen dělají otrokyně.

Ve výčtu "předností" saúdského režimu by bylo možné pokračovat. Už ze zmíněných pěti bodů je však zřejmé, že Saúdská Arábie je spojenec "k pohledání".


Zdroje:
Vlastní