Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Prezidenti, kteří nevyzradí jen to, co nevědí

Prezidenti, kteří nevyzradí jen to, co nevědí
Zeman a Putin v Číně | zdroj: Profimedia

Donalda Trumpa a Miloše Zemana spojuje přístup k utajovaným informacím. Zaručeně tajné (případně neveřejné) zůstává jen to, co se ti dva nedozví.

Americký a český prezident si jsou v lecčems podobní. Třeba v tom, že nedokážou držet jazyk za zuby.

Donald Trump si pustil pusu na špacír a ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi a velvyslanci Sergeji Kisljakovi vyzvonil informace klasifikované jako přísně tajně.

Schůzku popisuje deník Washington Post: "Mám skvělé informace, každý den dostávám skvělé informace," naparoval se Trump před Rusy. Pak jim jen tak mezi řečí prozradil to, co neví ani někteří z amerických spojenců v NATO – místo, odkud Američané mají informaci, že se džihádisté chystají výbušninami v noteboocích zničit letadla letící do Ameriky. (Na základě této informace zakázali Američané na palubě letadel mířících z Blízkého východu do USA notebooky a tablety.)

Podle deníku New York Times pochází informace z izraelské tajné služby. Židovský stát si samosebou nemohl přát, aby se o zdroji dozvěděli Rusové. Důvod je nasnadě: Spojencem Rusů v syrské válce je Írán, nepřítel Izraele.

Dotčené strany – Bílý dům, Rusko a Izrael – vše popírají, zlehčují, mlží. Jak jinak, snaží se zamést stopy nebo omezit škody.

Jenže do toho impulzivní Donald začal tvítovat. "Jako prezident jsem chtěl informace Rusku poskytnout, na což mám nepopiratelné právo," napsal na svém účtu, a tím nepřímo přiznal svou lehkovážnost.

Stručně a výstižně vystihl situaci analytik Jeff Greenfield. "Kombinace arogance, ignorance a hyperaktivity šestiletého dítěte," poznamenal k vrchnímu veliteli na portálu Politico.

Milošovy kiksy a hoaxy

Našinci to může připadat jako déjà vu. Miloš Zeman měl obdobných extempore víc. Namátkou:

V diskusi během jedné ze svých spanilých jízd po českých krajích prozradil český prezident výši výkupného, které vláda vyplatila za dvě Češky unesené v blízkovýchodním Balúčistánu. Neomluvitelný kiks. Případným dalším únoscům Čechů prezident napověděl, jak si nastavit ceník.

V  rozhlasu zase Zeman vyzvonil, že se na českém území pohybuje člověk z oblasti severní Afriky, který je podezřelý ze spolupráce s teroristy. "Četl jsem čtyři šifry," pravil. "Podle jedné se na našem území potlouká jistý člověk z Maghrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi."

Zpravodajce nadzvedl ze židle. Pokud muž, kterého sledovali, informaci zaznamenal (a to se dá předpokládat), pak patrně přerušil kontakty s okolím a zmizel.

Ještě víc se museli lidé z bisky naježit, když se Zeman krátce po útocích z 11. září v rozhovoru pro televizi CNN rozpovídal o Muhammadu Attovi. V návalu sdílnosti vylíčil, že koordinátor útoků na Ameriku Atta dvakrát navštívil Prahu a v české metropoli kontaktoval tajemníka irácké ambasády, aby společně plánovali útok na sídlo Rádia Svobodná Evropa.

Byla to kachna, že by se nevešla na pekáč. Tehdejší předseda sociálnědemokratické vlády tvrdil to, co v žádné zprávě tajných služeb nestálo. Patrně si propojil dvě informace – první o tom, že Atta pobýval v Praze, druhou o podezřelých aktivitách iráckého diplomata – a vytvořil vlastní verzi příběhu. Američané ji potom použili při obhajobě příprav invaze do Iráku.

Ke zmíněným případům se dá vztáhnout jeden z bonmotů Miloše Zemana – "zprávy BIS čtu a pak házím do koše".

Tajné je to, co neřeknu

Jak s důvěrnými a tajnými informacemi zachází Trump? Nejspíš obdobným způsobem jako Zeman. Vyslechne je – jedním uchem jdou dovnitř, druhým ven. A to, co zůstane v hlavě, je odtajněno.

Tým bezpečnostních poradců by se měl postarat o to, aby americký prezident věděl, do jaké kategorie ta či ona informace patří – zda je neveřejná, tajná nebo přísně tajná. Impulzivní prezident si ale podle všeho s jejich poučením hlavu neláme.

Trump tvrdí, že informacemi, které předal Rusům, žádný zákon neporušil. V tom má pravdu. Jako vrchní velitel může odtajnit kteroukoli informaci. Výjimkou je případ, kdy tajnou zprávu předá státu, se kterým vede Amerika válku. Potom může být odvolán.

Amerika však s Ruskem ve válce není. Trumpova reality show z Bílého domu tak může pokračovat.

Bude po 8. březnu pokračovat také Zemanovo představení z Hradu? Na tohle zpravodajci z BIS a CIA odpověď nemají.

Zdroje:
Vlastní