Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Trumpova policejní fotografie mluví sama za sebe - a stala se symbolem jeho kampaně

Trumpova policejní fotografie mluví sama za sebe - a stala se symbolem jeho kampaně
Trumpova policejní fotografie se rychle stala symbolem jeho kampaně | zdroj: Profimedia

Fotografie zatčených osob, které pořizuje policie, už dokázaly zničit leckterou politickou kariéru. Ovšem v případě bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se ve čtvrtek večer místního času dočkal svého prvního policejního snímku ve věznici v okrese Fulton ve státě Georgia, se snímek vězně číslo P01135809 okamžitě stal symbolem jeho předvolební kampaně. Píše to zpravodajský server BBC News.

Během několika minut od zveřejnění se fotka objevila na Trumpově webové stránce společně s prohlášením, že byl zatčen, přestože nespáchal žádný zločin. A během několika hodin už jeho oficiální kampaň prodávala trička s touto fotografií a nápisem: „NIKDY SE NEVZDÁVAT“. K dispozici jsou také hrnečky a nálepky.

Zároveň se tento policejní snímek okamžitě stal de facto fotografií roku - historickou fotkou, která bude navždy uložena ve veřejných záznamech a stane se buď symbolem rovnosti před zákonem, anebo jeho zneužívání, napsal list The New York Times. Je to absolutní připomínka prezidentského stylu bořícího veškeré normy, stejně jako této sociálními médii posedlé, rozpolcené éry.

profimedia-0799977721 Trumpova policejní fotografie se rázem stala ikonickou | zdroj: Profimedia

„Je to naprosto bezprecedentní,“ řekl listu The New York Times Sean Wilentz, profesor americké historie na Princetonské univerzitě. „Ze všech milionů, možná miliard fotografií Donalda Trumpa by tato mohla být tou nejslavnější. Nebo nechvalně nejproslulejší.“

Na fotografii Donald Trump pózuje na obyčejném šedém pozadí, stejně jako další lidé obvinění společně s ním. Stejně jako u nich je jeho obličej shora nasvícený oslnivě bílým bleskem, který dopadá na jeho popelavě světlé vlasy jako reflektor.

Jako obvykle je oblečený v barvách americké vlajky: námořnicky modrý oblek, bílá košile, jasně červená kravata - ačkoli jeho typický odznáček s americkou vlajkou v klopě na snímku buď chybí, nebo není vidět.

Zpod obočí se mu dere neusměvavý pohled, oči má podivně podlité krví, čelo svraštělé, bradu staženou, jako by se chystal praštit do fotoaparátu. Obraz je strohý, zbavený vlajek a pompy, v nichž si Donald Trump při focení v Mar-a-Lago, Trump Tower nebo během svého funkčního období tolik liboval, a kterými vyjadřoval svou moc a zlatavou záři úspěchu.

Jak poznamenávají komentátoři několika amerických listů, je jasné, že Donald Trump podobu svého policejního snímku pečlivě připravoval s členy své předvolební kampaně.

Trump má téměř jedinečný talent přitahovat pozornost. Snaží se této chvíle využít k tomu, aby zadusil své soupeře a oponenty tím, že je připraví o kyslík publicity, dodává BBC News. Úspěšně spojil své právní problémy se svou politickou kampaní - a z obojího udělal televizní reality show.

Úřadům v Georgii se po Trumpovi vydali i zbylí aktéři údajného spiknutí

Ve věznici v Atlantě se dnes přihlásili poslední z osmnácti lidí obviněných po boku exprezidenta Trumpa ze spiknutí s cílem zvrátit poslední prezidentské volby v americkém státě Georgia. Informovala o tom americká média krátce před uplynutím lhůty stanovené prokuraturou pro dobrovolné vydání se úřadům. Komplikované soudní řízení je teprve na svém počátku, připomíná deník The New York Times (NYT).

Obvinění v posledních dnech absolvovali ve věznici okresu Fulton proces, při kterém byly vytvořeny otisky prstů, policejní fotografie a další záznamy. Trump tak učinil ve čtvrtek večer a byl rychle propuštěn na kauci ve výši 200 000 dolarů (skoro 4,5 milionu Kč).

Po Trumpově návštěvě v Atlantě zbývalo ještě sedm nenahlášených obviněných, přičemž na to měli čas do dnešního poledne místního času (18:00 SELČ). Ráno přišla zpráva, že úřadům se vzdalo dalších pět včetně někdejšího činitele ministerstva spravedlnosti Jeffreyho Clarka, který se předtím snažil proceduru zdržet.

Jako poslední se podle médií dostavili Trevian Kuttiová, což je někdejší agentka rappera Kanyeho Westa, a farář ze státu Illinois Stephen Lee. Oba byli podle prokuratury zapojeni do nátlaku na dvojici volebních pracovnic z Georgie, které Trumpův tábor nepravdivě nařkl ze zmanipulování hlasování. Roli v tomto aspektu spiknutí prokuratura připisuje i Harrisonu Floydovi, který se podle agentury AP nedohodl předem na kauci a po čtvrtečním příchodu do věznice zůstával ve vazbě.

Velká porota před dvěma týdny schválila soubor obvinění, podle kterého se 19 aktérů kauzy po posledních prezidentských volbách zločinně spolčilo ve snaze zvrátit výsledek v klíčovém státě a udržet poraženého Trumpa u moci. Exprezident a další v následujících týdnech mimo jiné tlačili na státní činitele se svými nepodloženými tvrzeními o podvodech s hlasy a sepsali falešný „certifikát“ volitelů v rozporu s oficiálním výsledkem. Všichni čelí obvinění z porušení státního zákona o vyděračských organizacích, za což jim hrozí i několikaleté vězení.

I vzhledem k počtu obviněných stojí před všemi zúčastněnými dlouhý proces, jak popisuje NYT. Trump a další se zatím nevyjádřili k otázce své viny, přičemž okresní prokurátorka Fani Willisová navrhla, aby se jednání v této věci uskutečnila 5. září. Pak by následovala fáze určená pro žádosti obviněných ohledně vývoje soudního procesu.

Tři obvinění včetně někdejšího šéfa Bílého domu Marka Meadowse už soud požádali, aby se případ přesunul k federálnímu soudu. Mohou se objevit i další spory, například ohledně přípustných důkazů či oddělení případů některých obviněných. Willisová dala najevo, že chce jeden proces se všemi obviněnými. „Všechny tyto žádosti si žádají čas na projednání,“ píše NYT. Také poznamenává, že další neznámou jsou potenciální rozhodnutí některých obviněných přiznat vinu nebo dokonce spolupracovat s obžalobou.

Půjde tak zřejmě o nejkomplikovanější soudní kauzu exprezidenta Trumpa, který byl letos obžalován v dalších třech případech, zatímco směřuje k zisku nominace Republikánské strany do nadcházející prezidentské volby. Obvinění z falšování finančních záznamů vznesená státem New York, jakož i federální obžaloby ohledně manipulace s utajovanými dokumenty a snahy zvrátit prezidentské volby odmítá a vše vykresluje jako politickou perzekuci.

Zdroje: