Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 22°C Skoro jasno

Trump se vydal úřadům ve státě Georgia, jeho „vězeňská“ fotografie vejde do dějin

Trump se vydal úřadům ve státě Georgia, jeho „vězeňská“ fotografie vejde do dějin
Fotografie Donalda Trumpa pořízená ve věznici v okrese Fulton | zdroj: Profimedia

Bývalý americký prezident Donald Trump se v noci na dnešek vydal úřadům ve státě Georgia, kde čelí obvinění z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb. Ve věznici v okrese Fulton byl 77letý politik, který je veden jako vězeň číslo P01135809, vyfocen, jak je běžné u čerstvě zatčených. Stal se tak prvním exprezidentem USA, který se tomu musel podrobit.

Trump na své sociální síti Truth Social uvedl, že se úřadům ve státu Georgia vydá v 19:30 místního času . „Musím se začít chystat na cestu do Atlanty ve státu Georgia ..., abych byl zatčen radikálními levičáky, pochybnou existencí, jakou je prokurátorka Fani Willisová, za to, že jsem se opovážil zpochybňovat zmanipulované a ukradené volby. Čas zatčení 19:30,“ napsal Trump.

Kolona politika a miliardáře k zadnímu vchodu do vězení přijela ve čtvrtek v 19:34 místního času (1:34 SELČ), a tedy zhruba 30 minut poté, co na letišti v Atlantě přistálo jeho soukromé letadlo. Před věznicí čekaly desítky Trumpových příznivců i odpůrců a ještě početnější skupina novinářů.

Ve vězení Trump odevzdal otisky prstů, byl vyfocen a úředníci zaznamenali i další jeho charakteristiky. Ve vězeňských záznamech je nyní podle serveru listu The New York Times (NYT) mimo jiné uvedeno, že má blonďaté vlasy, je vysoký 190,5 centimetru a váží 97,5 kilogramu.

Vězeňská fotografie exprezidenta ukazuje v modrém obleku a červené kravatě se zamračeným výrazem a pozvednutým obočím. Podle agentury DPA by mohla vejít do dějin.

Po přibližně 20 minutách Trump, který byl propuštěn na kauci 200 000 dolarů (4,4 milionu korun), věznici zase opustil a vydal se zpět na letiště. I když to bylo už počtvrté, kdy se kvůli některému z obvinění vydal úřadům, zkušenost s tím, že by se tak stalo ve vězení - a ještě tak problematickém jako je to v okrese Fulton - dosud neměl. Ve trojici předchozích případů se podobná procedura vždy odehrála v budově soudu.

  profimedia-0799772101 Trumpovi stoupenci před věznicí okresu Fulton v Georgii | zdroj: Profimedia

Exprezidenta a 18 jeho spojenců prokuratura viní ze zločinného spolčení s cílem zvrátit jeho volební porážku v roce 2020. V Georgii tehdy Trump prohrál se současným prezidentem Joem Bidenem o necelých 12 000 hlasů. Porážku nikdy neuznal a na místní činitele tlačil, aby výsledky zvrátili.

Trump, který čelí obvinění i v trojici dalších případů, mluví o tom, že obvinění je politicky motivované a má mu zabránit v tom, aby se ve volbách příští rok vrátil do Bílého domu. Podobně se vyjádřil i před svým odletem z Atlanty, když dnešek označil za velmi smutný den pro Ameriku a prohlásil, že se ničeho nedopustil.

Navzdory obviněním je zatím Trump v republikánském poli jasným favoritem na to, aby získal nominaci na prezidenta.

První tweet po dvou a půl letech

Trump také v noci na dnešek na sociální síti X, dříve twitteru, poprvé od ledna 2021 zveřejnil příspěvek. Je jím právě jeho fotografie z věznice, kterou 77letý politik doplnil datem jejího pořízení a slovy o zasahování do voleb a nevzdávání se. Zveřejnil pod ní také adresu webu, na kterém je možné přispět na jeho kampaň před prezidentskými volbami v příštím roce.

Po útoku na Kapitol sociální síť Twitter zrušila Trumpovi účet. Nový majitel sociální sítě Elon Musk loni v listopadu exprezidentovi účet znovu obnovil. Trump tehdy ale řekl, že nemá zájem se na Twitter vracet, a místo toho krátké vzkazy publikoval na své sociální síti Truth Social. Jeho příspěvky na X, kde má 86,7 milionu sledujících, ale mají podle všeho mnohem větší dosah.

Prokurátorka ve státu Georgia navrhuje, aby proces s Trumpem začal 23. října

Prokurátorka ve státu Georgia Fani Willisová, která má na starosti Trumpovu kauzu, navrhuje, aby proces s ním a dalšími 18 obviněnými začal už 23. října. Jde o reakci na žádost Kennetha Chesebra, jednoho z obviněných, který byl členem Trumpova volebního štábu. Chesebro se odvolává na své právo na rychlý soudní proces, které mu zaručují zákony státu Georgia.

Soudce Scott McAfee mu vyhověl a stanovil začátek jeho procesu právě na 23. října. Podle Reuters to ale nutně neznamená, že ve stejné datum začne i proces s dalšími 17 obviněnými.

John Acevedo z právnické fakulty Emoryho univerzity britské stanici BBC řekl, že „Georgia by se mohla dostat na začátek fronty“. Narážel na další trestní kauzy, které se bývalého republikánského prezidenta týkají. Acevedo se domnívá, že vzhledem k tomu, že Willisová údajné zásahy do prezidentských voleb v Georgii vyšetřovala dva roky, dá se očekávat, že je na proces připravená.

Trump si krátce před termínem ve věznici najal nového právníka. Před justičními orgány v okresu Fulton ho bude zastupovat advokát Steve Sadow, který platí za nejlepšího obhájce v Georgii.

Trump a další čelí obviněním, že nelegálně zasahovali do volebního procesu v Georgii, když se různými způsoby snažili zvrátit těsnou porážku republikánského politika v prezidentských volbách v roce 2020. Jde o čtvrtou trestní kauzu, v níž velká porota schválila obvinění někdejšího prezidenta. Ten jakékoli provinění odmítá a vykresluje se jako oběť politické perzekuce.

Trump je prvním obžalovaným exprezidentem v dějinách USA, zároveň se znovu uchází o pozici hlavy státu a je favoritem na zisk nominace Republikánské strany do prezidentských voleb v roce 2024. Jeho preference mezi republikánskými voliči od oznámení prvních obvinění ještě mírně stouply a nyní jsou lehce nad padesáti procenty. Trump by mohl do Bílého domu kandidovat i v případě odsouzení. Pokud by zvítězil, mohl by sám sobě udělit milost ve federálních případech. Touto cestou se však nemůže vypořádat s obviněními na úrovni jednotlivých států, jako například v Georgii.

Zdroje: