Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Komentář: Trump podkuřoval darebáku Kimovi

Komentář: Trump podkuřoval darebáku Kimovi
Kdo má silnější stisk? Kdoví. Donald má každopádně větší jaderné tlačítko | zdroj: Profimedia

Politika může být nevyzpytatelná. Zejména tehdy, když ji dělají nevyzpytatelní politici, jakými jsou Donald Trump a Kim Čong-un.

Americký prezident a vůdce stalinistického režimu ze severu Korejského poloostrova se až donedávna hádali o velikost svých jaderných tlačítek a vyhrožovali si zničujícími nukleárními údery.

V úterý se však Donald Trump a Kim Čong-un setkali v jihoasijském Singapuru a zamávali sobě i světu mírovou ratolestí. Dva jestřábi se proměnili ve dvě vrkající holubice.

Dokonce se dohodli na společném prohlášení. Oba ho podepsali a – světe, div se – Trump podpis (zatím) neodvolal, jako to udělal po schůzce se spojenci ze skupiny G7.

Tady jsou odpovědi na nejčastěji zmiňované otázky týkající se schůzky Trump-Kim:

1. Byla to schůzka historická, nebo hysterická?

Ptá se na to francouzský deník Libération. Výstižná otázka.

Singapur byl dějištěm prvního setkání amerického prezidenta se severokorejským vůdcem. Byl kolem toho velký poprask.

"Je to čestný muž, který velice miluje svou zemi."

Donald Trump 
o Kim Čong-unovi

Není ještě jasné, zda se schůzka zapíše do historie jako game changer, tedy okamžik, který zahájí na Korejském poloostrově obrat od jaderného příměří k nejadernému míru, zda se z ní skutečně stane historický počin.

Posun od hysterických výhrůžek "ohněm a hněvem" (Trump) a "nejtvrdší odvetou" (Kim) ke klidné a zdvořilé diplomacii je povzbudivý. Nelze nicméně vyloučit, že se dva vznětliví vůdci zase vrátí k hysterickým výlevům a hrozbám.

Ještě počátkem roku si Trump a Kim vyměnili komplimenty – americký prezident nazval šéfa asijské kleptokracie malým tlustým rakeťákem a Kim o Trumpovi prohlásil, že je senilní stařík. Mají tedy na co navázat.

2. Dá se věřit, že je Kim ochoten vzdát se jaderných zbraní?

Donald na Kima mohl udělat dobrý dojem. Ne však tak dobrý, aby mu severokorejský vůdce začal věřit víc než svým jaderným zbraním.

Kim na někoho může působit jako absolvent zvláštní školy, není však tak praštěný, aby si pořídil jaderné zbraně a vzápětí se jich zbavil. Jon Wolfsthal, poradce pro kontrolu zbraní ve vládě Baracka Obamy, nastínil, jak Kim uvažuje: "S jadernými zbraněmi řídím svůj osud, bez nich jsem pro Ameriku pouze zákusek po nedělním obědě."

Trump v týdnech před summitem hlásal, že bude požadovat "úplné, nezvratné a ověřitelné" jaderné odzbrojení Severní Koreje. V dokumentu, který oba vůdci na závěr schůzky podepsali, se však píše pouze o "společném úsilí o úplné jaderné odzbrojení". (Text prohlášení zde.)

Chybí v něm aspoň nástin kontrol jaderné výzbroje. Stejně jako termíny denuklearizace. Kim tak bude moci jaderně odzbrojovat třeba až do svatého Dyndy.

Když se Trumpa v Singapuru ptali novináři, do kdy by se měl Korejský poloostrov zbavit jaderných zbraní, Trump odpověděl: "Velmi rychle."

"Překvapuje mě, že stejní lidé (z americké vlády), kteří rozcupovali jadernou dohodu s Íránem – dohodu, která byla psána s množstvím ověřování a opatření pro dodržování předpisů teď podporují severokorejský nezávazný slib," tweetoval v reakci na prohlášení ze Singapuru Brian Klaas, profesor London School of Economics.

Pravda, Kim Čong-un dal nedávno vyhodit do povětří jadernou střelnici Pchunggje-ri. To však ještě nemusí znamenat, že je odhodlán odzbrojit.

Před deseti lety nechal otec nynějšího vůdce "království poustevníků" Kim Čong-il odpálit chladicí věž jaderného zařízení. Prohlásil, že je ochoten upustit od jaderného programu výměnou za materiální pomoc a konec sankcí. Za několik týdnů jaderný program s fanfárami obnovil.

Podobnost čistě náhodná?

(Přehled porušených slibů severokorejských vůdců najdete tady.)

3. Nepřehnal to Donald s poklonami Kimovi?

Zatímco německé kancléřce Angele Merkelové se Donald Trump v Bílém domě zdráhal při fototermínu podat ruku, Kimovi s ní okázale třásl každou druhou minutu. Obletoval ho jako včela rozkvetlý tulipán.

O víkendu americký prezident nazval kanadského premiéra Justina Trudeaua "nečestným slabochem". Zato o Kimovi prohlásil, že je "čestný a talentovaný muž", který "velice miluje svou zemi".

Kim je přitom darebák k pohledání. Své politické odpůrce posílá do pracovních táborů, anebo na popraviště. Podle jihokorejské rozvědky dal popravit stovky úředníků, armádních velitelů i nevlastního strýce. V Malajsii dal otrávit nevlastního bratra. Je také odpovědný za smrt amerického studenta, kterého Severokorejci loni utýrali v komunistickém vězení. Student spáchal vskutku "strašlivý zločin" – ukradl plakát oslavující Kimův režim.

Jistě, politika bývá cynická a je namístě, aby představitelé států s jaderným arzenálem mezi sebou komunikovali. Prokazovat úctu Kimovi a mazat mu med kolem úst – to je však příliš silná káva.

4. Kdo má lepšího kadeřníka – Donald nebo Kim?

Na tuhle závěrečnou otázku si odpovězte sami.

Zdroje:
Vlastní