Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Ukrajinský ministr obrany končí. Doplatil na předražené nákupy?

Ukrajinský ministr obrany končí. Doplatil na předražené nákupy?
Oleksil Reznikov. | zdroj: Profimedia

Oleksij Reznikov byl odvolán z místa ministra obrany v ukrajinské vládě. Střídá ho dosavadní náčelník vojenské rozvědky Kyrylo Budanov.

Reznikov se podle nepotvrzených informací stane ministrem strategického průmyslu.

Výměna na klíčovém místě vlády nastává v kritickém období, kdy se očekává rozsáhlá ruská ofenziva.

Odchod Oleksije Reznikova z čela ministertsva následuje poté, co vyšlo najevo, že ministerstvo přeplácelo dodávky potravin a vybavení. Skandál vedl k propuštění několika vysoce postavených představitelů rezortu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před několika dny prohlásil, že bude ctít zásadu nulové tolerance ke korupci.

Skandál na ministerstvu obrany se týká především bývalého náměstka Vjačeslava Šapovalova, který byl zodpovědný za zásobování vojáků potravinami a vybavením. Podle vyšetřovatelů uzavíral nevýhodné smlouvy. Šapovalov to odmítl a také jeho šéf Reznikov řekl, že šlo o technickou chybu, nikoliv korupci. Slíbil ale nákupy věc prošetřit.

Korupce, nebo přeskupení?

Šéf poslanců vládní strany Sluha národa Davyd Arachamija však Reznikovovo odvolání do souvislosti s korupcí na ministerstvu nedává.

„Válka diktuje změny v personální politice,“ napsal k výměně na sociální síti telegram. „Doba a okolnosti vyžadují posílení a přeskupení... Nepřítel se připravuje na ofenzivu. My se připravujeme na to, abychom se bránili,“ upozornil.

Šestapadesátiletý Reznikov do funkce ministra obrany nastoupil v listopadu 2021, tedy krátce před ruským útokem z února loňského roku.

„Zopakuji svou odpověď pro ostatní média: Každý úředník by si měl uvědomit, že není ve funkci na celý život. Musí nějakou etapu začít a dokončit,“ řekl krátce před odvoláním.

Reznikov proslul dva dny po ruském vpádu na Ukrajinu svou odpovědí na nabídku kapitulace od ruského ministra obrany Sergeje Šojgua. Odpověděl: „Ano, jsem připraven kapitulaci přijmout. Tu ruskou.“

Zdroje: