Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Soud uznal slovenského exprezidenta Kisku vinným z daňového podvodu

Soud uznal slovenského exprezidenta Kisku vinným z daňového podvodu
Andrej Kiska | zdroj: Profimedia / Jozef Jakubčo/SME

Slovenský soud první instance dnes uznal bývalého prezidenta Andreje Kisku vinným z daňového podvodu a vyměřil mu trest dva roky vězení, který odložil na zkušební dobu tří let. Současně mu uložil pokutu 15 000 eur (368 000 korun) a na šest let zakázal vykonávat funkci statutárního zástupce obchodních společností.

Také druhý obžalovaný Eduard Kučkovský vyvázl s podmínkou v kauze, která se týká nadměrných daňových odpočtů Kiskovy rodinné firmy KTAG v souvislosti s účtováním nákladů na Kiskovu předvolební prezidentskou kampaň. Oběma obžalovaným, kteří byli jednateli KTAG, hrozilo až 12 let vězení. Rozhodnutí Okresního soudu v Popradu není pravomocné.

Obhajoba již oznámila, že se proti rozhodnutí Okresního soudu v Popradu odvolá, zatímco žalobce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Kiska byl zvolen hlavou státu v roce 2014 a pětiletý mandát mu skončil v roce 2019.

Pro případ, že by Kiska pokutu nezaplatil, určila soudkyně náhradní trest vězení v trvání dvou let. Stejně rozhodla i v případě Kučkovského, kterému uložila kromě jiného pokutu 10 000 eur (245 000 korun). Kiska byl v případu souzen jako organizátor, což je přitěžující okolnost při ukládání trestu.

Soudkyně se ztotožnila s tvrzením žalobce, že náklady na Kiskovu předvolební kampaň nesouvisely s podnikáním KTAG a ani se smlouvou, kterou Kiska s touto firmou uzavřel. Podle obžaloby KTAG tak neoprávněně uplatnila nárok na vrácení daně z přidané hodnoty v celkové výši přes 155 000 eur (3,8 milionu korun).

„Rozhodnutí soudu mě překvapilo, neočekávali jsme ho. Soud odmítl vyslechnout soudního znalce, nezohlednil některé výpovědi svědků. V rozhodnutí soudu jsem zachytil věty, které jsou na hony vzdálené od reality,“ řekl novinářům Kiska. Dodal, že udělal chybu, když se nesoudil s daňovým úřadem ohledně transakcí, které byly předmětem nynějšího trestního řízení.

Kiska se hájil tím, že KTAG na základě zmíněné smlouvy platila náklady a zároveň přijímala výnosy z jeho přednáškové a vydavatelské činnosti. Tu vykonával už před zvolením hlavou státu a pak v této činnosti pokračoval po skončení prezidentského mandátu. Obhajoba tvrdila, že žalovaný skutek není trestným činem a že nenašla žádný verdikt soudů v podobné kauze jako je Kiskův případ. KTAG spornou výši daně v minulosti i s penále doplatila. Kiska v minulosti zbohatl na prodeji podílů ve firmách zabývajících se katalogovým a splátkovým prodejem.

Bývalý slovenský prezident dříve tvrdil, že za jeho stíháním stojí nyní bývalý trojnásobný premiér Robert Fico, jehož strana Směr-sociální demokracie na konci letošního září opět vyhrála parlamentní volby a dohodla se s dalšími dvěma stranami na vytvoření vládní koalice. Kiska se během svého prezidentského mandátu vymezoval vůči Ficovi, kterého také porazil v přímé volbě hlavy státu. Po dnešním soudním verdiktu a po podpisu dohody stranami vznikající vládní koalice Kiska řekl, že Fico a další představitelé jeho strany si mohou otevřít láhev šampaňského a zapít další úspěch v boji za ovládnutí Slovenska.

Slovenská policie vyšetřování v kauze původně ukončila s odůvodněním, že trestnost činu zanikla. Obnovit vyšetřování daňového deliktu nařídila prokuratura.

Zdroje: