Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Slováci zakázali pojmenovávat ulice po komunistech a nacistech

Slováci zakázali pojmenovávat ulice po komunistech a nacistech
Pomník s bustou Vasiľa Biľaka před obecním úřadem v obci Krajná Bystrá, který krtáce po odhalení v únoru 2015 potřísnili červenou barvoz dva aktivisté | zdroj: Profimedia

Slovenský parlament rozhodl, že v zemi bude až na výjimky zakázáno pojmenovávat ulice a veřejná prostranství po představitelích komunistického, fašistického a nacistického režimu, stejně jako umisťovat na památníky, pomníky či pamětní desky symboly propagující zmíněné ideologie.

Změnu příslušných zákonů navrženou poslanci vládní koalice schválil parlament právě jejich hlasy; opoziční zákonodárci návrh nepodpořili nebo se hlasování nezúčastnili.

Sněmovna do zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému také doplnila ustanovení, že komunistický režim v Československu v letech 1948 až 1989 byl protiprávní a směřoval k potlačování základních práv a svobod. Někdejší Komunistickou stranou Československa a její odnož Komunistickou stranou Slovenska (KSS) zase parlament označil za zločinné organizace.

Bývalá KSS se po pádu komunistického režimu v Československu transformovala na Stranu demokratické levice, kterou později pohltila nyní nejsilnější opoziční strana Směr-sociální demokracie někdejšího premiéra Roberta Fica. Na Slovensku existuje také Komunistická strana Slovenska, která je jen ideovou nástupkyní někdejší KSS a která se v únorových parlamentních volbách o hlasy voličů neucházela.

Ulice a veřejná prostranství na Slovensku nebude možné pojmenovávat ani po představitelích Slovenské republiky z let 1939 až 1945, která byla spjata s nacistickým Německem. Z parlamentních stran se k válečnému slovenskému státu hlásí jen opoziční krajně pravicová strana Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko.

Zmíněné zákazy se nebudou vztahovat na osoby, které se zapojily do odporu proti komunistickému, fašistickému či nacistickému režimu. V případě pochybností bude o tom rozhodovat Ústav paměti národa, který na Slovensku kromě jiného mapuje období nesvobody.

Zdroje: