Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Maloobchodní tržby na Slovensku loni reálně klesly nejvíce od roku 2009

Maloobchodní tržby na Slovensku loni reálně klesly nejvíce od roku 2009
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Tržby maloobchodu na Slovensku se loni v prosinci po zohlednění inflace meziročně snížily o čtyři procenta po listopadovém poklesu o 1,5 procenta. Za celý loňský rok, kdy země čelila vysoké inflaci, maloobchodní tržby reálně klesly o 4,5 procenta. To byl nejhorší výsledek od roku 2009, kdy byl propad tržeb v odvětví dvouciferný. ČTK o tom dnes informoval slovenský statistický úřad.

Prosincový výsledek slovenského maloobchodu, kterému podle statistiků nepomohly ani vánoční nákupy, nejvíce ovlivnil meziroční pokles tržeb e-shopů o 11,4 procenta. Supermarketům a hypermarketům, které mají v maloobchodě na Slovensku hlavní podíl, se tržby reálně snížily o tři procenta.

S výjimkou loňského ledna maloobchodní tržby na Slovensku klesaly v meziročním srovnání po celý rok 2023.

Celoroční výsledek ovlivnil hlavně pokles tržeb supermarketů a hypermarketů o 4,7 procenta. Hobbymarketům a prodejnám nábytku a elektroniky tržby po zohlednění inflace klesly o 14,9 procenta. V roce 2022 maloobchodní tržby na Slovensku vzrostly o 4,3 procenta.

Tržby restaurací na Slovensku loni v prosinci stouply meziročně o 7,6 procenta, za celý rok se pak zvýšily o 11,9 procenta. Provozovatelům ubytovacích zařízení se tržby v posledním měsíci loňska snížily o 2,8 procenta, celkově od ledna do prosince naopak reálně proti předchozímu roku o 13,3 procenta vzrostly.

Zdroje: