Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Australský spisovatel byl v Číně odsouzen k trestu smrti s dvouletým odkladem

Australský spisovatel byl v Číně odsouzen k trestu smrti s dvouletým odkladem
Ilustrační snímek | zdroj: Steve Webel on Foter.com

Soud v Pekingu dnes čínsko-australského spisovatele Jang Cheng-ťüna odsoudil k trestu smrti s dvouletým odkladem za špionáž. Podle agentury Reuters to oznámila čínská vláda. Australské ministerstvo zahraničí vyjádřilo zděšení nad rozsudkem a předvolalo si čínského velvyslance.

Jang, který v minulosti opakovaně kritizoval komunistickou vládu, byl v Číně zadržen v lednu 2019. Sedm měsíců mu nebylo sděleno žádné obvinění, nakonec mu čínská justice za vinu začala klást špionáž. Canberra to tehdy kritizovala a uvedla, že Jang byl zadržován v krutých podmínkách.

Soud se spisovatelem a akademikem, který jakákoliv obvinění ze špionáže odmítá, se uskutečnil už před třemi lety za zavřenými dveřmi, rozsudek padl až dnes. Rodina usiluje o propuštění Janga, a to také ze zdravotních důvodů.

O rozsudku nad Jangem nejprve informoval přítel jeho rodiny, později zprávu potvrdilo čínské ministerstvo zahraničí. "Jang Cheng-ťün byl shledán vinným ze špionáže a odsouzen k trestu smrti s dvouletým odkladem," uvedl mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin. Takovéto tresty bývají zpravidla po dvou letech změněny na doživotí, podotkla agentura Reuters. Podle Wanga soud rovněž nařídil zabavení veškerého Jangova osobního majetku.

Podle Wanga Čína při procesu respektovala práva obviněného a dala možnost australské straně zúčastnit se dnešního soudního jednání. Ve prospěch které země Jang pracoval, Čína nesdělila a neuvedla ani žádné další podrobnosti o případu.

Austrálie, jejíž občanství má Jang od roku 2002, verdikt ostře kritizovala. Australská diplomacie uvedla, že bude nadále vyvíjet tlak na Čínu a bude mimo jiné žádat náležitou zdravotní péči pro zadržovaného.

Osmapadesátiletý autor špionážních románů a vlivný politický komentátor pracoval v minulosti na čínském ministerstvu zahraničí a jako bezpečnostní agent, později psal blog, který se věnoval citlivým otázkám demokracie v Číně. Proslul také románem, který pojednává o špionáži mezi Čínou a Spojenými státy. Text byl v Číně zveřejněn na internetu.

"Čínská vláda ho potrestala za kritiku porušování lidských práv v Číně a prosazování univerzálních hodnot, jako jsou lidská práva a demokracie," uvedl akademik žijící v Sydney a dlouholetý přítel odsouzeného Feng Čchung-i.

V dopise svým synům v srpnu loňského roku Jang uvedl, že již více než čtyři roky nepocítil přímé sluneční světlo. Vyjádřil také obavy, že ve vazbě zemře, protože mu lékaři diagnostikovali cystu ledviny.

Podle tiskových agentur rozsudek nad Jangem zřejmě znovu zhorší vztahy Číny a Austrálie, které se po několika letech velkého napětí začaly v poslední době opatrně sbližovat. O zlepšení vzájemných vztahů s Pekingem usiloval australský premiér Anthony Albanese, který se loni v listopadu sešel v Číně s prezidentem Si Ťin-pchingem. Albanese tehdy uvedl, že případ Jang Cheng-ťüna při jednání rovněž zmínil.

Zdroje: