Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 12°C Skoro zataženo

Ukrajina se bránila dronům, sestřely hlásí také Rusové

Ukrajina se bránila dronům, sestřely hlásí také Rusové
Jedna ze zasažených budov na pravém břehu Dněpru při ruském náletu. | zdroj: Profimedia

Rusové ke konci roku pokračují v náletech a intenzivní dělostřelecké palbě na území Ukrajiny.

„Ruští okupanti poslední noc podnikli další útoky na Ukrajinu, použili deset dronů Šáhed. Ukrajinská obrana zničila pět z nich,“ sdělil v ranní operační svodce ukrajinský generální štáb.

Drony mířily na 14 obcí v Charkovské, Luhanské, Doněcké a Záporožské oblasti. Dalších 110 obcí v osmi oblastech se podle štábu dostalo pod těžkou dělostřeleckou palbu ruské armády.

Útoky následují pouhý den po nejrozsáhlejším vzdušném úderu na Ukrajinu od začátku své invaze do sousední země v únoru loňského roku, který napříč zemí připravil o život přes 30 civilistů, více než 160 jich zranil a způsobil rozsáhlé škody mimo jiné i na infrastruktuře i civilních budovách.

Údery se Ukrajinci snažili zasadit také Rusku. Ruské ministerstvo obrany v pátek pozdě večer sdělilo, že jeho protivzdušná obrana sestřelila několik vzdušných cílů přilétajících k Belgorodu. Při náletu zahynul jeden člověk, další byl zraněn, sdělil gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov.

V noci na sobotu pak ruská protivzdušná obrana podle ruského ministerstva obrany zlikvidovala 32 ukrajinských bezpilotních letounů v Brjanské, Orelské, Kurské a Moskevské oblasti. Žádné další podrobnosti ministerstvo nesdělilo.

Zdroje: