Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Ukrajina vrací úder. Její drony zasáhly plynový terminál i zbrojovku

Ukrajina vrací úder. Její drony zasáhly plynový terminál i zbrojovku
Požár v plynovém terminálu Novatek. | zdroj: Profimedia

Ukrajinci v noci na neděli zaútočili drony na plynový terminálu Usť-Luga v Leningradské oblasti a na továrnu, ve které se vyrábějí protiletadlové systémy Pansir-S1. Informuje o tom ruskojazyčný server BBC News

Ruské ministerstvo obrany na síti telegram píše o útocích ukrajinských dronů na Smolenskou, Tulskou a Orelskou oblast. Nad Smolenskou oblastí podle něj protivzdušná obrana zničila čtyři bezpilotní letouny.

Výbuch v terminálu Usť-Luga, který leží při Baltském moři nedaleko od hranic s Estonskem, zasáhl zařízení plynárenské společnosti Novatek. Na záběrech z místa bylo vidět plameny šlehající do výšky.

Úřady Leningradské oblasti sdělily, že se incident obešel bez mrtvých či zraněných, což později potvrdila i společnost Novatek. V prohlášení stroze sdělila, že explozi způsobil „vnější faktor“.

Dopoledne byl požár uhašen. Provoz plynového terminálu je však přerušen

Podle petrohradského serveru Fontanka bylo na obloze vidět nejméně dva drony směřující k Petrohradu předtím, než se objevily zprávy o požáru.

Leningradská oblast se poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu stala terčem dronového útoku tento týden ve čtvrtek. Do té doby byla nejseverněji položenou a od Ukrajiny nejvzdálenější zasaženou oblastí Pskovská oblast, která sousedí s pobaltskými zeměmi, upozorňuje BBC.

Dalším terčem dronového útoku Ukrajinců se v noci na neděli stala továrna na výrobu protiletadlových systémů Pansir-S1 v ruském městě Tula, píše deník Ukrajinska pravda. O rozsahu škod však neinformoval.

Zdroje: