Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 19°C Zataženo

Ukrajina letos skromněji: Bude chtít od Západu jen necelých 840 miliard korun

Ukrajina letos skromněji: Bude chtít od Západu jen necelých 840 miliard korun
Denys Šmyhal | zdroj: Profimedia

Ukrajina bude letos potřebovat asi 37 miliard dolarů (zhruba 837 miliard korun) vnější pomoci, což je méně než v roce 2023, řekl dnes na jednání vlády ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Loni podle něj Ukrajina dostala ze zahraničí pomoc ve výši 42,6 miliardy dolarů.

„Potřeby v tomto roce představují více než 37 miliard dolarů,“ citoval Šmyhala ukrajinský server Ekonomična pravda.

Předseda ukrajinské vlády také uvedl, že největšími podporovateli Ukrajiny v uplynulém roce byly Evropská unie, Spojené státy, Mezinárodní měnový fond, Japonsko, Kanada, Británie a Světová banka. Dodal, že z loňské zahraniční pomoci tvořily 27 procent dotace. Ukrajina stále zvyšuje příjmy rozpočtu z vlastních zdrojů, především z daní a celních poplatků, sdělil také Šmyhal.

V ukrajinském rozpočtu na letošní rok se počítá s výdaji na obranu ve výši zhruba 44 miliard dolarů (asi 994 miliard korun), podotkl server BBC News ve svém ruskojazyčném vydání. Naproti tomu Rusko, jehož ozbrojené agresi se Ukrajina brání, hodlá z rozpočtu na letošní rok podle agentury Reuters vyčlenit na obranu 109 miliard dolarů (2,5 bilionu korun). Podle ruských nezávislých médií se ale Rusko patrně chystá na válčení na Ukrajině vynaložit ještě více peněz. K výdajům na armádu uvedených v rozpočtu je totiž podle nich potřeba připočíst ještě utajené výdaje jednotlivých ministerstev.

Zdroje: