Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Senátní bezpečnostní výbor: Zeman není schopen vykonávat funkci prezidenta

Senátní bezpečnostní výbor: Zeman není schopen vykonávat funkci prezidenta
Zeman podle Fischera ve svých výrocích mimo jiné z kauzy Vrbětice ukázal, že je dezorientován, špatně cituje ústavu a vykládá si realitu způsobem, která zaměňuje následek za příčinu | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Miloš Zeman není podle senátního bezpečnostního výboru schopen vykonávat úřad prezidenta republiky. O tomto návrhu zbavit Zemana funkce hlavy státu bude příští týden rozhodovat Senát.

Případný verdikt Senátu o nezpůsobilosti Zemana zastávat prezidentský úřad by musela podle ústavy potvrdit Sněmovna. Novinářům to dnes řekl předseda výboru Pavel Fischer. Vyjádření prezidentova mluvčího ČTK shání.

Prezident Miloš Zeman podle Fischera ve svých výrocích mimo jiné z kauzy Vrbětice ukázal, že je dezorientován, špatně cituje ústavu a vykládá si realitu způsobem, která zaměňuje následek za příčinu. „Nekoná v souladu se svým slibem, vůči sdělovacím prostředkům vystupuje v rozporu s Listinou základních práv a svobod,“ uvedl předseda výboru.

Ohrožená bezpečnost ČR

Výbor podle Fischera čerpal ze Zemanových veřejných výroků. Předseda výboru poukázal mimo jiné na Zemanovo opakované prohlášení, že vyšetřovacích verzí výbuchů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 je více. Zeman to opakovaně uvedl navzdory opětovným vyjádřením vyšetřovatelů, tajných služeb i premiéra Andreje Babiše o jediné vyšetřovací verzi, podle níž jsou za výbuchy agenti ruské tajné služby.

Vyjádření prezidenta v případu Vrbětic je podle Fischera vyvrcholením Zemanových výroků, které ohrožují bezpečnost ČR. Prezident nedokáže odlišit utajovanou informaci od veřejné, uvedl předseda výboru. Poukázal také na to, že Zeman ke kauze Vrbětic vystoupil až po týdnu po odhalení celé záležitosti.

Ústava uvádí, že „nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát“, pravomoci hlavy státu přecházejí na předsedu vlády, Sněmovnu a Senát.

Horní komora už předloni navrhla ústavní žalobu na Zemana. Vytýkala mu nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády nebo vystupování v rozporu s oficiální zahraniční politikou ČR. Podnětem k žalobě bylo údajné ovlivňování justice prezidentem a zaměstnanci Hradu. Sněmovna, v níž mají většinu Zemanovi podporovatelé z řad ANO, ČSSD, KSČM či SPD, ale předložení žaloby neschválila.

„Jednání Miloše Zemana považuji už dlouho za neslučitelné s Ústavou. Vyvrcholením v tomto smyslu bylo jeho chování v krizi kolem vrbětického útoku. Všechny senátní kluby pověřily 28. dubna 2021 Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu, aby se pečlivě zabýval tím, co prezident republiky v souvislosti s kauzou Vrbětice učinil, nebo naopak zanedbal. Senát má výlučnou pravomoc prezidenta kontrolovat, a je proto povinen se konáním prezidenta zabývat,“ řekl dnes senátor Pavel Fischer.

„Dnešní jednání je první krok, za týden tento bod navrhnu zařadit na jednání Senátu. Pokud prezident republiky nemůže vykonávat úřad, a k tomu jsme dnes dospěli, pak je na místě jeho odvolání,“ doplnil Fischer.

Zdroje:
ČTK, Seznam Zprávy