Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Podle Zemana je víc verzí k Vrběticím. Babiš potvrdil, že vyšetřovací verze je jedna

Podle Zemana je víc verzí k Vrběticím. Babiš potvrdil, že vyšetřovací verze je jedna
Zeman naléhá, aby policie důkladně a rychle vyšetřovala. „Ať konečně víme, na čem jsme,“ řekl | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Prezident Miloš Zeman nadále není přesvědčen o tom, že existuje jen jedna vyšetřovací verze explozí ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Vedle zapojení ruských tajných služeb podle něj dlouhodobě existuje i verze o neodborné manipulaci s výbušninami.

V rozhovoru na Frekvenci 1 dnes navíc odkázal na rozhovor s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou, podle které mohly výbuchy sloužit k zakrytí manka v muničním skladu. Premiér Andrej Babiš Frekvenci 1 řekl, že si Zemanův postoj neumí vysvětlit.

Babiš koncem dubna uvedl, že v Lánech Zemanovi vysvětloval, že existuje jen jedna vyšetřovací verze poté, co prezident mluvil o dvou. „Nepřesvědčil mě, už proto, že ta stará verze, že šlo o neodbornou manipulaci při vyskladňování, to přece před šesti lety existovalo,“ řekl Zeman. Zmínil navíc další verzi, s kterou podle něj přišla Benešová. „Nelze zapírat nos mezi očima. Ruskou verzi považuji za vážné podezření, každé podezření se musí nějak vyšetřit,“ podotkl.

Zástupci vlády včetně Babiše a vicepremiéra Jana Hamáčka v posledních dnech opakovaně trvali na tom, že existuje jediná vyšetřovací verze. Jde o tu, podle které jsou z výbuchů v muničním skladě důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Babiš o záležitosti mluvil i s Benešovou. „Shoda je na tom, že aktuálně je pouze jedna vyšetřovací verze,“ sdělil poté ČTK.

V reakci na dnešní Zemanovo vystoupení Babiš zopakoval, že věc prezidentovi vysvětlil. Víc verzí podle něj bylo jedině od roku 2014, nyní je jedna, což tvrdí i policejní prezident Jan Švejdar a šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek, dodal. „Neumím si to vysvětlit, proč prezident stále trvá, že je víc verzí,“ řekl Babiš Frekvenci 1. Jde podle něj asi o nedorozumění.

Zeman dnes řekl, že kauza by se měla především došetřit. „To si samozřejmě myslím, protože na rozdíl od jiných nejsem zastáncem jedné vyšetřovací verze,“ podotkl. Kvůli dalším možnostem „naléhá“, aby policie důkladně a rychle vyšetřovala. „Ať konečně víme, na čem jsme,“ řekl.

Česko jako nepřítel Ruska

Zařazení České republiky na ruský seznam zemí, které nepatří k přátelům, je od Ruska škodlivá hloupost. Frekvenci 1 to dnes řekl prezident Miloš Zeman. Seznam zveřejnilo Rusko v pátek, vedle Česka na něj zařadilo ještě Spojené státy.

„Vždy je špatné býti nepřítelem. Z ruské strany je to hloupost, protože dělat si nepřátele z bývalých přátel je chyba. Když nemůže být přátelství, ať jsou alespoň korektní vztahy,“ řekl Zeman. Prezident je dlouhodobým zastáncem dobrých českých vztahů s Ruskem.

Rusko ve svém seznamu uvedlo, že obsahuje státy, které „provádějí nepřátelské akce proti Ruské federaci, proti občanům Ruské federace nebo proti ruským právnickým osobám“. Dokument zároveň omezuje počet osob, které se nacházejí na území Ruska a s nimiž mohou diplomatická zastoupení, konzulární úřady, státní orgány a instituce uvedených zemí uzavírat pracovní smlouvy. V přiložené tabulce je u Spojených států nula a u ČR číslice 19.

Podle českého ministerstva zahraničí tento krok Moskvy jen dále stupňuje napětí ve vztazích s ČR, ale i s Evropskou unií a jejími spojenci. „Je nám líto, že Rusko volí cestu konfrontace k vlastní škodě, neboť takovéto opatření bude mít nepřímo vliv i na případný rozvoj kontaktů mezi obyčejnými občany, pro turismus či rozvoj obchodních vztahů,“ uvedl Černínský palác.

Zeman podpořil Hamáčka i vládu

Vicepremiér Jan Hamáček podle prezidenta Miloše Zemana naprosto rozumně původně plánoval cestu do Ruska kvůli vakcíně Sputnik V a summitu ruského a amerického prezidenta v Praze a zcela rozumně ji po informacích ke kauze Vrbětice odvolal. Zeman to dnes řekl v rádiu Frekvence 1.

„Bylo by krásné, kdyby se u nás uskutečnil summit Biden a Putin, ale samozřejmě, že po odhalení Vrbětic k tomu nedojde,“ řekl Zeman. Hamáček podle něj plánoval cestu do Ruska jen s tématem domluvení setkání hlav států a nákupu vakcíny Sputnik V, nikoliv kvůli nějakému „kšeftu“. „Jenom blázen by v takovém případě do Ruska jel,“ dodal Zeman. Zdůvodnění, že cesta do Ruska byla zastíracím manévrem, si Hamáček podle Zemana mohl odpustit.

Server Seznam Zprávy, který napsal, že Hamáček chtěl v Rusku vyměnit informace o kauze Vrbětice za milion dávek Sputniku V, Zeman považuje za odpadkový koš české žurnalistiky, protože v něm pracují jen neúspěšní novináři. Novinář Janek Kroupa, který s tímto zjištěním přišel, nedostál podle Zemana svého slibu, že předloží korunního svědka, a proto ho Zeman pokládá podvodníka. „Jenom naprostý hlupák věří obskurnímu novináři,“ uvedl.

Prezident Miloš Zeman trvá na svém dřívějším výroku, že by nechal do voleb dovládnout v demisi vládu premiéra Andreje Babiše, pokud by jí Sněmovna začátkem června vyslovila nedůvěru. Frekvenci 1 dnes řekl, že to pokládá za nejlogičtější řešení. Opozici doporučil, aby se soustředila na volební kampaň a program a krátce před říjnovými sněmovními volbami nedělala podobné „vylomeniny“. Babiš to vítá, do voleb je podle něj nutná stabilita.

Koalice Spolu a Pirátů a STAN svými podpisy zajistí, že Sněmovna bude o vyslovení nedůvěry kabinetu hlasovat začátkem června. Opoziční volební koalice k prosazení návrhu potřebují alespoň 101 hlasů, přičemž společně jich mají 68. Opoziční iniciativa může počítat s 19 hlasy hnutí Svoboda a přímá demokracie, proti vládě chtějí hlasovat také tři zástupci Trikolóry ve Sněmovně. Postoj 15 poslanců KSČM tak bude rozhodující. Komunisté v pátek oznámili, že před definitivním rozhodnutím zjistí do konce května názory členské základny.

Zdroje: