Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Komentář: Rozbije Babiš prasátko a vrátí 50 milionů za čapák?

Komentář: Rozbije Babiš prasátko a vrátí 50 milionů za čapák?
Čapí hnízdo, někdo ho má na komíně, jiný na hlavě PETR TOPIČ / MAFRA / | zdroj: Profimedia

Bylo by to pěkné gesto, nemyslíte? O něm však Andrej Babiš nesní (i když náhodou spí).

Dotační úřad chce zpátky téměř padesátimilionovou dotaci na Čapí hnízdo. Po firmě Imoba, potažmo po Andreji Babišovi, ji žádá Rada regionu Střední Čechy (ROP – tady).

Výzvu poslal úřad, který evropské dotace přiděluje, 4. května. Peníze by Imoba, která Farmu Čapí hnízdo spravuje, měla poslat do třiceti dnů.

Imoba, kterou jako celý holding Agrofert a koncern SynBiol musel Babiš podle zákona o střetu zájmů dát do svěřenského fondu, trvá na tom, že dotace byla čerpána v souladu s předpisy. "V minulosti to potvrdilo i několik kontrol různých úřadů včetně ROP," řekl agentuře ČTK mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Žádná z kontrol nicméně nezkoumala vlastnickou strukturu Farmy Čapí hnízdo. A právě ta byla v tomto případě pro posouzení věci podstatná.

Rodinná firmička

Stručné opáčko případu: Aby mohl na Čapí hnízdo čerpat padesátimilionovou dotaci z unijního fondu, určeného pro malé rozjíždějící se firmy, vyvedl Babiš farmu ze svého holdingu a převedl ji na "firmičku" svých dvou dospělých dětí a bratra své partnerky. Všichni byli ukryti za anonymními akciemi, tedy akciemi na doručitele.

Důvod je nasnadě, zmiňuje ho zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který se dotací na Čapí hnízdo zabýval. "Anonymní vlastnická struktura společnosti, která dotaci dostala, neumožnila sledovat a ověřovat, zda má nárok na podporu určenou pro malé a střední podniky," píše evropský úřad ve zprávě o dotaci.

Farmu Babiš formálně nevlastnil, pořád ji však měl pod palcem. Spravovali ji jeho právníci. OLAF ve zprávě o dotacích pro farmu vyslovil názor, že "rodinné vazby mezi vlastníky Farmy Čapí hnízdo, a. s., a Agrofert Holding, a. s., těmto lidem daly příležitost pracovat společně, obě firmy by proto neměly být posuzovány jako na sobě nezávislé."

Když farma dotace vyčerpala a ROP i Brusel projekt odmávaly, vrátil Babiš svůj "čapák" zpátky pod křídla holdingu.

Mrtvý brouk

Evropský úřad si nechtěl pálit ruce spornou kauzou, proto požádal, aby Česko vyňalo Čapí hnízdo z evropských dotací a záležitost si vyřídilo doma. Ministerstvo financí žádosti pochopitelně vyhovělo, nechtělo spor o dotaci vířit na evropské úrovni.

Peníze vyplacené na "čapák" formou stoprocentní zálohy ze státního rozpočtu se tak fakticky staly národní dotací. Středočeský úřad proto logicky požaduje jejich proplacení. Jinak by dotaci platili daňoví poplatníci.

A jak to dopadne? Předpokládám, že Babiš setrvá v poloze mrtvého brouka a vše bude odbývat tím, že Čapí hnízdo spolu s Imobou, Agrofertem i Synbiolem vložil do fondu a že o tom přece rozhodovat nemůže. Imoba ve stanovené lhůtě zaplatit odmítne a dotační úřad s ní zahájí správní řízení.

Nikdo z Babišova holdingu to přirozeně nepřizná, ale záleží hlavně na tom, jak Babišovi právníci vyhodnotí (anebo už vyhodnotili?) žádost ve vztahu k trestnímu stíhání premiéra a jeho blízkých.

Dalo by se vrácením peněz u soudu argumentovat jako gestem dobré vůle, dokazujícím férové úmysly? Anebo by bylo pokládáno doznání viny?

Je to jen pakatel

Rád bych nicméně věřil, že se Babiš rozhodne peníze vrátit. Měl to ostatně udělat už dávno, bez cavyků a mlžení.

Padesát milionů je pro miliardáře Babiše pakatel. "Co bych z toho měl (z dotační finty na čapáku), když jsme k těm padesáti milionům (dotací) přidali na farmu přes 900 milionů?" ptal se Babiš poslanců ve sněmovně.

Takže, pane premiére, proč nevyhovět? Vždyť i váš patron Miloš Zeman pravil, že 50 milionů je suma pod jeho "rozlišovací schopnosti". Stačí přece tak málo: rozbít prasátko a vysázet část korunek z nezdaněných korunových dluhopisů.

Zdroje:
Vlastní