Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Ani Karkulka, ani Tonda Blaník. Akcie farmy Čapí hnízdo drželi Babišovi dvorní právníci

Ani Karkulka, ani Tonda Blaník. Akcie farmy Čapí hnízdo drželi Babišovi dvorní právníci
Mistr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Kauza farmy Čapí hnízdo dostává nové obrysy. Ačkoliv místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že za farmou v době čerpání 50 milionové dotace z EU nestál, u strategických rozhodnutí figuroval podle zjištění HlídacíPes.org Babišův klíčový muž – jeho dvorní právník Václav Knotek.

Místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO) se snaží podezření ze spáchání dotačního podvodu odvrátit konstatováním, že farmu Čapí hnízdo ovládal v době čerpání dotace investor, jehož jméno však odmítá zatím prozradit.

I kdyby ale Andrej Babiš zveřejnil jakékoliv jméno, na faktu, že s farmou byl v té době spojen, to nic nezmění. Indícií, že Čapí hnízdo  – ať už prostřednictvím kohokoliv, patřilo právě Babišovi, je dostatek.

Podle nového zjištění HlídacíPes.org hraje v tomto případě klíčovou roli Babišův dvorní právník Václav Knotek. Právě za něj se mohl Andrej Babiš schovat.

Právník Babišova holdingu Agrofert Václav Knotek účinkuje jak na úplném počátku příběhu Čapího hnízda, tak v jeho průběhu, i na jeho konci.

Knotek z klobouku

Právník Knotek působí či v minulosti působil ve statutárních orgánech celkem 16 Babišových firem. Je také jedním ze tří členů správní rady Babišovy Nadace Agrofert, kde kromě Knotka zasedá už pouze Babiš s partnerkou Monikou. O Babišově úzké vazbě na Knotka svědčí i skutečnost, že mu svěřil svoji plnou moc při zastupování na jednání svých firem (například u firmy Kostelecké uzeniny).

Za Babišovu firmu IMOBA také například podepsal kupní smlouvu na pozemky a nemovitosti, na nichž posléze vyrostla farma Čapí hnízdo, a na které byla čerpána inkriminovaná evropská dotace. Za nemovitosti a pozemky o celkové rozloze přes 72 hektarů zaplatila Babišova společnost v roce 2006 deset milionů korun.

Babis-Knotek-plna-moc-1 Plná moc Andrej Babiše pro Václava Knotka. Pro kompletní náhled rozklikněte obrázek | zdroj: Hlídací Pes

O dva roky později je to opět Babišův právník, kdo na valné hromadě navrhl, aby došlo ke změně názvu původní Babišovy firmy ZZN Agro Pelhřimov na Farma Čapí hnízdo, a.s. A je to znovu tentýž právník Knotek, kdo v dané době akcie firmy na valnou hromadu přinesl.

Tehdy – v roce 2008 – se prokázal 10 kusy akcií v celkové hodnotě 1 milion korun. Zbývajících 10 kusů v téže hodnotě přinesla na valnou hromadu Gabriela Knapová, která podle zjištění HlídacíPes.org pracuje taktéž v právním oddělení Agrofertu.

Vzhledem k tomu, že Knotek v minulosti Babiše často zastupoval, a že jsou dva jediní dohledatelní držitelé akcií zaměstnanci právního oddělení Babišova Agrofertu, lze předpokládat, že i v tomto případě přinesl na jednání akcie jako zástupce svého zaměstnavatele – Andreje Babiše.

Bez odpovědi

Pokud ovšem – jak Andrej Babiš tvrdí – patřily akcie farmy někomu jinému, musel je onen záhadný majitel získat právě od Babišova právníka Knotka či od Knapové. V obchodním rejstříku však o prodeji, či převodu akcií není ani zmínka.

HlídacíPes.org požádal o vyjádření přímo advokáta Knotka. Ten však přes opakované pokusy nezvedal mobilní telefon, nereagoval na sms zprávy a bez odpovědi nechal i otázky položené e-mailem. Právnička Knapová byla v době přípravy článku na dovolené.

Právě Babišův právník Knotek – ačkoliv neměl ve Farmě Čapí hnízdo v té době žádnou formální funkci, hrál také důležitou roli při úředních jednáních farmy v době čerpání dotace. Vedl například zasedání valných hromad farmy, či je podepsán pod – pro firmu klíčovým krokem – změnou stanov Farmy Čapí hnízdo. Svým podpisem ji stvrdil v roce 2010, kdy Andrej Babiš tvrdí, že firmu nevlastnil.

Knotek-Babis-final1 Grafické znázornění vazeb advokáta Agrofertu Václava Knotka na Farma Čapí hnízdo a Andreje Babiše. Autorka: Eliška Hradilková Bártová. Pro kompletní náhled rozklikněte | zdroj: Hlídací Pes

Faktem také je, že se valné hromady farmy, od které se Babiš distancuje, konaly v sídle Babišova Agrofertu, a to za přítomnosti Babišova dvorního notáře Svatopluka Procházky, jenž sídlí taktéž na adrese Babišova holdingu na pražském Chodově.

Babišův právník Knotek stojí také na konci příběhu – je podepsán pod zápisem o fúzi společnosti Farma Čapí hnízdo – tentokrát však už jako předseda představenstva nástupnické společnosti IMOBA, která farmu fúzí získala, a která přes společnost SynBiol patří přímo Andreji Babišovi.

Podle bývalého Babišova náměstka Lukáše Wagenknechta je kauza Čapího hnízda snadno rozklíčovatelná. “Jakýkoli auditor trochu zběhlý v oblasti evropských dotací by měl mít podobnou kauzu vyřešenou stejně jako já za jedno odpoledne,” konstatoval na svém blogu. Zároveň uvedl, že je jedno, zda Babiš ve sněmovně označí za majitele “Červenou Karkulku” nebo “Tondu Blaníka”, problém je podle něj v tom, že firma žádala o dotaci, ačkoliv peníze prokazatelně mohla získat z jiných zdrojů.

“Nezáleží tolik na tom, kdo malý či střední podnik formálně vlastní, ale zda tento podnik jedná samostatně a nezávisle, nebo zda jedná společně s jiným podnikem,” píše Wagenknecht. “Nezávislost a samostatnost malého a středního podniku nesmí být obcházena z formálních důvodů nebo pomocí čistě formálních právních konstrukcí.”

Knotek-osekany-FINAL Grafické znázornění vzniklo za pomoci nástrojů Gnosus společnosti Bisnode. pro úplný náhled rozklikněte obrázek | zdroj: Hlídací Pes

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: