Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Restrikce, drahota a ukrajinská konkurence: Evropským zemědělcům došla trpělivost

Restrikce, drahota a ukrajinská konkurence: Evropským zemědělcům došla trpělivost
Protest německých zemědělců v Berlíně | zdroj: Profimedia

Zemědělci z unijních zemí od Nizozemska přes Rumunsko a Německo až po Francii protestují. Sužují je mimo jiné ceny pohonných hmot, ukrajinská konkurence a evropská omezení. Unijní ministři zemědělství budou v úterý v Bruselu projednávat udržitelnost zemědělských postupů, technologické inovace či konkurenceschopnost.

Evropská komise (EK) ve čtvrtek zahájí „strategický dialog“, na němž se budou podílet zemědělské organizace, zemědělsko-potravinářský sektor, nevládní organizace a odborníci s cílem zmírnit rozhořčení zemědělců. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová tuto iniciativu přislíbila již v září. Volby do Evropského parlamentu se konají v červnu.

V Nizozemsku, které je po USA druhým největším vývozcem zemědělských produktů na světě, protestují zemědělci od června 2022. Začali blokovat dálnice a protestovat před domy politiků kvůli snaze vlády snížit emise redukováním počtu hospodářských zvířat.

V posledních měsících se nepokoje rozšířily do Polska, Rumunska, Maďarska, Bulharska a na Slovensko. Tamní zemědělští producenti si stěžují na ukrajinskou „nekalou konkurenci“, která tlačí dolů ceny obilovin. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu předloni v únoru totiž sedmadvacítka uvolnila svůj trh pro ukrajinské zemědělské produkty kvůli tomu, že ruská blokáda v Černém moři znemožnila jejich vývoz touto cestou k odběratelům v Africe a v Asii.

Bulharští a rumunští zemědělci reagovali blokádou hraničních přechodů s Ukrajinou. V Polsku vedly protesty v dubnu 2023 k rezignaci ministra zemědělství. Polští zemědělci začali spolu s řidiči kamionů blokovat hranice s Ukrajinou loni v listopadu. Na počátku ledna blokádu přerušily po dohodě s vládou, která jim poskytuje dotace. V Rumunsku zemědělci pokračují v tlaku na vládu a 14. ledna opět demonstrovali kvůli daním, které jsou podle nich příliš vysoké.

EK kvůli chystanému dalšímu prodloužení dovozu ukrajinských zemědělských produktů bez cel a kvót chystá pro země sousedící s Ukrajinou nové pojistky. Podle eurokomisaře Valdise Dombrovskise, který má v komisi na starosti koordinaci práce v hospodářství, budou odpovídat potřebám jednotlivých zemí a umožní Bruselu zablokovat dovoz v situaci, kdy trh v některém státu bude zahlcený. V současnosti EK vyhodnocuje dopad na trh sedmadvacítky jako celku, což snižuje pravděpodobnost, že zasáhne, podotýkají Financial Times.

Centrum Berlína minulý pátek na protest proti zvyšování mýta zablokovali nákladní dopravci s více než stovkou kamionů. Do ulic německé metropole vyrazili také nespokojení farmáři, kteří odmítají škrtání dotací na diesel pro zemědělství. Farmáři k protestu využili potravinářský veletrh Grüne Woche, který v pátek v Berlíně začal a považuje se za největší svého druhu na světě.

Zdroje: