Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Německý kancléř Scholz varoval před vlivem extremistů na protesty zemědělců

Německý kancléř Scholz varoval před vlivem extremistů na protesty zemědělců
Německý kancléř Olaf Scholz | zdroj: Profimedia

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval před vlivem extremistů na protesty zemědělců a vyzval k rovnováze a kompromisu. V uplynulých dnech zemědělci blokovali silnice a některé hraniční přechody, protože nesouhlasí s postupným rušením daňového zvýhodnění nafty v zemědělství. Podle bezpečnostních složek se protestů snaží využít některé krajně pravicové organizace, demonstrace mají podporu i protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD).

Podle německého kancléře patří debaty k demokracii a jeho vláda bere výtky zemědělců vážně. Kancléř se domnívá, že kabinet nalezl dobrý kompromis, když zrušení podpory zemědělské nafty rozložil do několika let. „Když se protesty, které jsou samy o sobě legitimní, změní v hněv a pohrdání demokratickými institucemi a procesem, tak jsme všichni prohráli,“ řekl kancléř.

„Extremisté i díky obrovskému dosahu skrze sociální sítě opovrhují jakýmkoliv kompromisem a kazí celou demokratickou debatu,“ uvedl Scholz. Tito lidé podle něj šíří „toxickou směs“, která kancléře velmi znepokojuje. Scholz také poděkoval oficiálním zemědělským svazům, že se distancovaly od lidí, kteří vyzývají k povstání či svržení systému.

„Výzvy k násilí a osobní pohrůžky nemají v naši demokracii místo,“ uvedl Scholz. Minulý týden demonstranti zablokovali vicekancléře a ministra hospodářství Roberta Habecka na trajektu u břehů Severního moře, když chtěl vystoupit.

Protesty zemědělců získaly podporu od AfD, ale také od politiků konzervativní unie CDU a CSU. K protestům se však snaží přidat skupiny i členové menších radikálních skupin. Na to však reagují někteří demonstrující zemědělci s nelibostí. „Radikální a pravicová hnutí na našich protestech nechceme,“ řekl šéf Svazu německých zemědělců (DBV) Joachim Ruckwied.

Protesty zemědělců, kteří požadují odvolání všech škrtů, které se týkají jejich sektoru, pokračují od začátku letošního roku. Tento týden zemědělci a jejich příznivci traktory a další technikou blokovali silnice či hraniční přechody včetně těch s Českou republikou. Na pondělí organizátoři svolali velkou demonstraci do Berlína.

Zdroje: