Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Česká agrární komora podpořila protesty německých zemědělců, přidaly se i odbory

Česká agrární komora podpořila protesty německých zemědělců, přidaly se i odbory
Protest německých zemědělců | zdroj: Profimedia

Agrární komora ČR vyjádřila podporu německým zemědělcům, jejichž protest proti plánům německé vlády na škrty v zemědělské politice dnes zablokoval hraniční přechody s ČR. Komora to dnes uvedla v tiskové zprávě, podle které protesty zvažují i čeští zemědělci. Situaci ve středu projedná prezidium Agrární komory. Protest podpořil také Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy (OSPZV-ASO ČR), který je součástí Asociace samostatných odborů (ASO).

Němečtí zemědělci dnes blokovali některé dálniční nájezdy a silnice. Velkou blokádu uspořádali zemědělci podle deníku Passauer Neue Presse v bavorské obci Philippsreut na hranicích s Českou republikou, hraniční přechod Strážný tak byl dopoledne do Německa neprůjezdný. Zablokovali i krušnohorské hraniční přechody se Saskem Boží Dar a Vejprty.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal uvedl, že němečtí zemědělci se potýkají s podobnými problémy jako ti čeští. „Čelí škrtům v dotačních podporách pro tento náročný obor, rostoucím nákladům na energie, které prodražují výrobu potravin, zatímco jejich příjmy klesají, a zároveň levným dovozům zahraniční produkce a mnoha dalším potížím,“ řekl. Podle Doležala je společným cílem českých i německých zemědělců spravedlivé prostředí pro fungování zemědělství a nelze na něj klást stále nové požadavky a omezení. Komora uvedla například povinnost nechávat část půdy ležet ladem.

Podle předsedy ASO Bohumíra Dufka je situace v Česku pro zemědělce stejně složitá jako v Německu a nedaří se získat podporu vlády ve snaze zastavit ekonomický propad firem. „Nebude-li dosaženo zlepšení postavení zemědělců v českých podmínkách, může dojít k podobným protestům jako v Německu,“ uvedl v prohlášení odborů.

Dufek také řekl, že odboráři jsou znepokojení prohlášeními, které mluví o snižování cen potravin. „Není to pravda, obchodní řetězce se nechovají eticky k občanům České republiky, protože je to veliký oligopol, který se nebojí diktovat podmínky jak české vládě, tak celému potravinovému řetězci,“ uvedl.

Agrární komora poukázala na to, že českým pěstitelům a chovatelům klesají výkupní ceny jejich produkce. U základních polních plodin, jako jsou například obiloviny, se podle ní farmáři dostávají na hranici rentability. Cena potravinářské pšenice od loňských letních měsíců klesá a podle posledních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla v listopadu v průměru za tunu 5143 korun. Cena se tak dostala na úroveň roku 2021, kdy byla za celý rok v průměru 5023 korun. Cena zemědělských komodit prudce rostla v roce 2022 po vypuknutí války na Ukrajině, kdy se dostala i na více než 8000 korun za tunu.

ČSÚ v posledním odhadu uvedl, že takzvaný podnikatelský důchod ze zemědělské činnosti za rok 2023 meziročně klesne o 37,5 procenta na 16 miliard korun. Hodnota zemědělské produkce z rostlinné výroby za rok 2023 by podle odhadu mohla klesnout o téměř 19 procent.

Zdroje: