Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

V Rumunsku protestují autodopravci a zemědělci, blokují přechody s Ukrajinou

V Rumunsku protestují autodopravci a zemědělci, blokují přechody s Ukrajinou
Protest rumunských zemědělců | zdroj: Profimedia

V Rumunsku dnes demonstrovali proti vládě a vysokým daním silniční dopravci a zemědělci, kteří zablokovali dopravu na okrajích měst a na hranicích s Ukrajinou. Tu viní z tlaku na pokles cen obilí.

„Některá nařízení už nejsou finančně snesitelná,“ řekl novinářům dopravce Danut Andrus. Dodal, že protesty budou pokračovat, „dokud úřady neotevřou oči a neuvědomí si svou neschopnost.“

Rumunští řidiči nákladních vozidel si stěžují na příliš vysoké sazby pojištění a daní a také na příliš dlouhá zdržení na hraničních přechodech. Zemědělci vyzývají vládu, aby urychlila harmonogram vyplácení dotací, a požadují odškodnění za následky sucha a za ušlé příjmy v důsledku otevření evropského trhu pro ukrajinské obiloviny.

Kvůli ruské blokádě ukrajinských přístavů v Černém moři se Rumunsko stalo tranzitním uzlem pro ukrajinské obilí, které proudí zejména přes přístav Constanta.

Zástupce protestujících přijala rumunská vláda, jež uvedla, že bylo dosaženo dohody na některých rychle realizovatelných opatřeních. Jiná podle ní vyžadují souhlas Evropské unie.

S rozsáhlými protesty zemědělců se v uplynulém týdnu potýkalo také Německo, tamní farmáři se po celé zemi bouří proti škrtům v zemědělství či proti rušení daňového zvýhodnění nafty v zemědělství. V Polsku zemědělci už od listopadu blokují hlavní hraniční přechod s Ukrajinou, stěžují si na „nekalou konkurenci“ z její strany. Proti levné ukrajinské konkurenci protestovali také autodopravci z Maďarska a ze Slovenska, tedy dalších zemí, které sousedí s Ukrajinou a pociťují negativní dopady uvolnění podmínek pro ukrajinské dopravní firmy.

Zdroje: