Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

První cesta nově jmenovaného britského ministra zahraničí Camerona vedla do Kyjeva

První cesta nově jmenovaného britského ministra zahraničí Camerona vedla do Kyjeva
Volodymyr Zelenskyj a David Cameron | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijal na Ukrajině nedávno jmenovaného britského ministra zahraničí Davida Camerona. Zelenskyj to oznámil na sociální síti X, kde zároveň zveřejnil videozáznam z části setkání. Ukrajinský prezident Cameronovi poděkoval, že si za cíl své první zahraniční návštěvy zvolil právě Ukrajinu, která vzdoruje ozbrojené agresi sousedního Ruska.

Británie patří mezi západní země, které ukrajinské obranné úsilí výrazně podporují a podle Camerona může Kyjev s britskou pomocí počítat také do budoucna.

„Je to velmi důležité především nyní, když se svět nesoustředí pouze na situaci na bojišti na Ukrajině. Jsme vděční, že Spojené království vždy podporovalo Ukrajinu,“ řekl Zelenskyj Cameronovi. Někdejší ministerský předseda se překvapivě stal šéfem britské diplomacie v pondělí v rámci rozsáhlejšího změn v kabinetu premiéra Rishiho Sunaka.

Britský ministr zahraničí Zelenskému odpověděl, že svoji návštěvou chce dát najevo britské odhodlání v podpoře Ukrajiny dál pokračovat. Dodal, že s britskou pomocí může Kyjev počítat nejenom letos, ale i v dalších letech.

Podle Zelenského oznámení státníci jednali především o zbraních potřebných na ukrajinské frontě a posílení protivzdušné obrany. Rozhovory se věnovaly také bezpečnostní situaci v Černém moři a možnostem vývozu ukrajinského obilí, uvedla ukrajinská prezidentská kancelář.

Británie je po Spojených státech pro ukrajinskou obranu klíčovou zemí. Kromě finanční pomoci a dodávek zbraní, včetně nábojů, protitankových střel a systémů či například tanků Challenger 2 nebo střel Storm Shadow, se podílí také na výcviku ukrajinských vojáků.

Zdroje: