Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Kreml zvažuje reakci na české zmrazení ruského státního majetku

Aktualizováno: Kreml zvažuje reakci na české zmrazení ruského státního majetku
Dmitrij Peskov | zdroj: Profimedia

Kreml zvažuje odpověď na krok České republiky, jejíž vláda ve středu schválila přidání podniku pro správu ruského majetku v zahraničí na národní sankční seznam, a rozhodla tím o zmrazení jeho majetku. Řekl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Krok Prahy označil za nezákonný. Dodal, že úřady nyní prozkoumají, jaký majetek má Česká republika v Rusku. Český ministr zahraničí Jan Lipavský naopak tvrdí, že zmrazení ruského majetku v ČR je v souladu se zákonem. Česko, které má majetek v Rusku, by si mělo uvědomit, že zmrazení ruského majetku nezůstane bez odpovědi, uvedla mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová v komentáři zveřejněném na webu ministerstva. 

„Tento hluboce antiruský postoj českých úřadů samozřejmě vyvolává naprosté rozpaky a tento postoj kategoricky odmítáme,“ sdělil Peskov.

„Nyní je nutné zanalyzovat, co tu Češi mají,“ odpověděl mluvčí na otázku, zda se Moskva chystá podniknout odvetné kroky. „Je jasné, že v případě formalizování nepřátelských kroků bude samozřejmě následovat naše odpověď,“ prohlásil.

Mluvčí ruské diplomacie označila rozhodnutí českých úřadů uvalit sankce na podnik pro správu ruského majetku v zahraničí za „výstřelek“ a „další protiruský krok“ svědčící o tvrdošíjném odhodlání Prahy pokračovat v konfrontaci. „V Česku, které má majetek v Rusku, by měli chápat, že takový výstřelek nezůstane bez odvety,“ varovala Zacharovová. Zdůraznila, že Rusko pro ochranu svých zájmů podnikne všechny nezbytné kroky. Zatím Moskva čeká na oficiální vyrozumění od českých úřadů.

„Praha pokládá za úspěch, že se jako první uchýlila k podobným opatřením vůči ruskému majetku, avšak prvenství v tak nepěkných záležitostech je pochybná čest a nepochybně způsobí škody iniciátorům této kampaně,“ zdůraznila ruská diplomatka. 

Ruský podnik, jehož přidání na český sankční seznam ve středu schválila vláda, provozuje a spravuje v Česku řadu nemovitostí v majetku Ruské federace, převážně v Praze nebo Karlových Varech. Podnik Goszagransobstvennosť spadá pod správu záležitostí prezidenta Ruské federace. Český ministr Jan Lipavský ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že z příjmů této agentury je přímo financován ruský režim, který vede válku na Ukrajině. Podle vyjádření premiéra Petra Fialy na síti X se Česko bude snažit přesvědčit i ostatní státy EU, aby také zmrazily majetek daného podniku.

Podle agentury TASS se zmrazení majetku týká desítek bytů, které ruský podnik v Česku pronajímá. Agentura připomněla, že opatření se netýká objektů ruské diplomatické mise, jako jsou ruská ambasáda nebo rezidence ruského velvyslance.

Lipavský odmítl, že by zmrazení ruského majetku v Česku odporovalo předpisům

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) odmítl, že by zmrazení ruského státního majetku v Česku bylo nelegálním krokem. Je v souladu se zákonem, existují opravné prostředky, uvedl ve vyjádření, které ČTK poskytlo ministerstvo zahraničních věcí.

„Odmítám vyjádření, že se jedná o nelegální krok, neboť je to v souladu s českým právem podle sankčního zákona. Existují tam opravné prostředky u ministerstva zahraničních věcí, případně u soudu,“ řekl Lipavský.

Lipavský ve středu uvedl, že odvetné kroky ze strany Ruska neočekává. „Nejsem si vědom, že by Česko mělo v Moskvě takový majetek v takové formě. A hlavně my nevedeme útočnou válku proti svým sousedům, takže nevidím, na základě jakého důvodu by reciproční krok mohl přijít,“ konstatoval. Dnes doplnil, že Česko má v Rusku pouze drobný majetek „Není to rozhodně nic, co by nás mělo znervózňovat,“ podotkl.

Ruský podnik, jehož zařazení na sankční seznam ve středu schválila vláda, provozuje a spravuje v Česku řadu nemovitostí v majetku Ruské federace, převážně v Praze nebo Karlových Varech. Spadá pod správu záležitostí ruského prezidenta. Podle Lipavského se z příjmů této agentury přímo financuje ruský režim, který vede válku na Ukrajině.

„Mluvíme o zhruba 70 nemovitostech. Jsou to ty takzvaně ruské nemovitosti, o kterých se dlouhodobě mluví v médiích,“ řekl Lipavský v Londýně, kde dnes mimo jiné předal v zastoupení prezidenta Medaili Za hrdinství in memoriam plukovníkovi Oldřichu Doležalovi, pilotovi 311. československé bombardovací perutě RAF, a Medaili Za zásluhy o diplomacii bývalému velvyslanci ČR v Británii Pavlu Seifterovi.

Opatření se netýká objektů ruské diplomatické mise, jako jsou ruská ambasáda nebo rezidence ruského velvyslance. Podle agentury TASS se zmrazení majetku týká desítek bytů, které ruský podnik v Česku pronajímá.

„Rozhodnutí se dotkne počtu vyšších desítek nemovitostí, které se nacházejí většinou na území hlavního města Prahy,“ uvedla dnes na dotaz ČTK mluvčí ministerstva financí Petra Vodstrčilová. Podrobnější informace podle ní úřad nemůže poskytnout z důvodu zákonné povinnosti zachovat mlčenlivost o postupech Finančního analytického úřadu v konkrétních kauzách.

Zmrazení ruských nemovitostí v Česku už se projevilo v katastru nemovitostí. Jsou na nich plomby s dnešním datem. Plomba je například v Praze na budově školy na Krupkově náměstí, na domě v Ovenecké ulici a vile v ulici Pod Kaštany. Zaplombované jsou od dnešního dne také nemovitosti ve středních Čechách anebo budova bývalého konzulátu Ruské federace v Karlových Varech. Náměstek karlovarské primátorky Martin Dušek (ANO) dnes ČTK řekl, že se informaci o zaplombování bývalého konzulátu dozvěděl z médií. Neví o tom, že by se někdo v této souvislosti na město oficiálně obrátil.

Česká vláda už dřív, v květnu, zrušila devět usnesení ze 70. a 80. let, kterými se svěřily tehdejšímu Sovětskému svazu pozemky do bezplatného užívání k diplomatickým účelům. V souvislosti s těmito pozemky pak diplomatický servis, příspěvková organizace ministerstva zahraničí, v létě podal na Rusko žalobu kvůli vrácení bezdůvodného obohacení za poslední tři roky převyšujícího 53 milionů korun.

Lipavský dříve řekl, že Rusko v Česku vlastní 42 budov, všechny kdysi označilo za objekty mise, tedy využívané k diplomatickým účelům. Při revizi ministerstvo podle ministra ale zjistilo, že desítky z nich k deklarovaným účelům neslouží. Z dokumentu, který si ČTK v červnu vyžádala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, vyplývá, že na pozemcích, u nichž český stát po Rusku nově požaduje nájemné, stojí komplex bytových domů ve Schwaigerově ulici v Praze či budovy bývalých ruských generálních konzulátů v Karlových Varech a v Brně. 

Zdroje: