Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Proč nebyla dokončena luxusní finská vila pro Putina?

Proč nebyla dokončena luxusní finská vila pro Putina?
Jezero Saimaa ve Finsku | zdroj: Profimedia

U pobřeží jezera Saimaa na jihovýchodě Finska stojí luxusní rybářská vila. Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ji nechal postavit jeden z jeho nejbližších přátel Viktor Chmarin za 3,2 milionu dolarů. Nikdy však nebyla dokončena.

Upozornil na to server Business Insider s odkazem na ruskojazyčný web The Insider. Interiér stavby prozkoumal reportér Sergej Kaněv a divákům jej ukázal prostřednictvím videa.

Vila má tři patra dostupná výtahem. Kromě rybolovu by v případě dokončení nabízela řadu možností, ať už jde o zábavu, odpočinek či práci. Je tu například kulečník, sauna a bazén. Její součástí je i podzemní garáž, kancelář, a dokonce osm toalet. V interiéru vily však našel Kaněv také rozestavěné lešení, stavební materiál, včetně nepoužitých dlaždic, rozložené kabely, krabice, žebřík a stále nenainstalovanou vanu.

Podle The Insider provázely stavební práce problémy, kvůli nespokojenosti s pracovními podmínkami a mzdami se často měnili dělníci. Chmarin chatu podle The Insider zřejmě postavil s cílem trávit s Putinem více času.

Kdo je Putinův přítel

Kdy přesně byla stavba zahájena, není jasné. Podle informací The Insider to muselo být někdy před červencem 2017. Tehdy totiž navštívil Putin nedaleké město Savonlinna, kde se setkal s finským protějškem Sauli Niinistöem.

Během tohoto jednání bylo Chmarinovi oznámeno, že Putin už o rybaření ve Finsku nejeví zájem. Stavební práce byly zastaveny, přičemž se vilu nikdy nepodařilo prodat. Zajímavostí je, že stála nedaleko jiného Putinova luxusního sídla. To je známo jako Villa Segren a leží nedaleko finských hranic. Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj před šesti lety tvrdil, že Putin využíval přísně střežený objekt jako prázdninové útočiště. Navalného tým tehdy natočil objekt dronem.

Chmarin byl Putinův spolužák na Leningradské státní univerzitě (nyní Petrohradské). Na vysoké škole spolu chodili na hodiny tance a zápasy. Později se Chmarin oženil s Putinovou sestřenicí a dostal se do čela firmy RusHydro.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov reagoval na žádost o komentář slovy, že ruský prezident nikdy takovou nemovitost nevlastnil. „Veškerý majetek pana Putina je uveden v jeho přiznání podle zákona zveřejněného médii,“ uvedl Peskov.

Zdroje: