Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Navalnyj vyzývá Západ k tvrdšímu boji proti korupci

Navalnyj vyzývá Západ k tvrdšímu boji proti korupci
Navalnyj byl loni v srpnu z nemocnice v Omsku, která ho původně přijala s příznaky otravy, v bezvědomí dopraven na léčení do Berlína. Podle německé armádní laboratoře byl otráven zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok | zdroj: Profimedia

Vězněný ruský opoziční předák Alexej Navalnyj vyzval na první výročí své otravy světové lídry, aby podnikali důraznější kroky proti korupci ve světě a omezili cílenými sankcemi vliv oligarchů z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina.

Jeho článek, v němž navrhl konkrétní opatření proti korupci, zveřejnilo několik renomovaných evropských médií. Na sociálních sítích pak Navalnyj poděkoval všem, kdo se před rokem podíleli na záchraně jeho života.

Ve svém článku, který přinesly britský list The Guardian, francouzský deník Le Monde a německé noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung, vytkl Navalnyj západním lídrům, že boj s korupcí odsunuli na druhou kolej. Korupce přitom podle něj hraje zásadní roli při neúspěších ve světě, například v Afghánistánu.

„Právě skutečnost, že si Západ ‚nevšiml‘ absolutní korupce v Afghánistánu, tedy nechtěl mluvit o tomto nepříjemném tématu, je jednou z hlavních příčin vítězství Tálibánu,“ napsal známý kritik Kremlu.

„Dokud nebudou uvaleny cílené sankce na oligarchy, především na ty z okolí Putina, který je vzorem pro zkorumpované lidi na celém světě, bude jakákoli antikorupční rétorika Západu působit jako hra a prázdná slova,“ zdůraznil opoziční politik. Korupce podle představuje univerzální živnou půdu pro rozkvět nového světového autoritářství, které lze pozorovat v Rusku, Barmě, Venezuele či Eritreji.

příspěvku na sociálních sítích pak Navalnyj uvedl, že dnešek oslavuje jako den, kdy se podruhé narodil. Poděkoval pilotům, kteří před rokem nouzově přistáli, když zkolaboval na palubě letu z Tomsku do Moskvy, záchranářům za poskytnutou pomoc i blízkým za to, že bděli nad jeho hospitalizací.

Navalnyj byl loni v srpnu z nemocnice v sibiřském Omsku, která ho původně přijala s příznaky otravy, na nátlak svých blízkých v bezvědomí dopraven na léčení do Berlína. Podle německé armádní laboratoře byl otráven zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok.

Otravu touto látkou potvrdila také mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Útok na svou osobu Navalnyj připisuje Putinovi a ruské tajné službě FSB, Kreml však všechna obvinění odmítá.

Opoziční předák si nyní odpykává trest odnětí svobody v délce 2,5 let za údajnou zpronevěru v kosmetické firmě Yves Rocher. Sama firma ale popřela, že by utrpěla škodu, a Navalnyj připomíná, že byl odsouzen v procesu, který Evropský soud pro lidská práva shledal nespravedlivým, za což mu ruský stát již vyplatil odškodnění.