Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Případ Sacco & Vanzetti: Jak v Americe selhal právní stát

Případ Sacco & Vanzetti: Jak v Americe selhal právní stát
Bartolomeo Vanzetti a Ferdinando Nicola Sacco | zdroj: Profimedia

Známá kauza Sacco & Vanzetti před 96 lety ukázala, kam až to může dojít, když několik instancí nerespektuje princip „in dubio pro reo“ (v případě pochybností ve prospěch obviněného), který je jednou z nejstarších zásad právního státu.

Třiadvacátého srpna 1927 byli ve Spojených státech popraveni za dvojnásobnou vraždu italští přistěhovalci Ferdinando Nicola Sacco a Bartolomeo Vanzetti. O jejich vině přitom neexistovaly žádné přesvědčivé přímé důkazy, pouze velmi nejasné indicie. Jejich smrt z nich udělala mučedníky.

Sacco (1891-1927) a Vanzetti (1888-1927) odjeli do USA na vlastní pěst v roce 1908 jako teenageři, ale setkali se až v roce 1917. Stejně jako mnoho dalších přistěhovalců žili v chudobě a tvrdě pracovali. Ve své situaci se nadchli pro socialistické myšlenky a vstoupili do anarchistické skupiny. Zda se podíleli na trestných činech, včetně četných bombových útoků, které v té době páchali levicoví extremisté, se nikdy nepodařilo prokázat.

Patnáctého dubna 1920 byl přepaden transport, který převážel výplaty pro zaměstnance obuvnické firmy Slater-Morrill v massachusettském Braintree. Pachatelé zastřelili účetního Fredericka Parmentera a strážného Alessandra Berardelliho a odnesli si přesně 15 776,51 dolaru, což převedeno na dnešní poměry odpovídá zhruba čtvrt milionu.

Nálada ve společnosti byla nepřátelská vůči italským imigrantům a anarchistům

Místní policejní šéf měl podezření, že za loupežnou vraždou stojí skupina anarchistů italského původu, a vyšetřování se skutečně ubíralo pouze tímto směrem. Už 5. května 1920 byli zadrženi právě Sacco a Vanzetti. Oba byli známí anarchisté, ke své smůle byli v době zatčení ozbrojeni (ačkoli to bylo v USA povoleno) a oba při prvních výsleších lhali.

Neexistoval však žádný přesvědčivý důkaz, který by je s přepadením jakkoli spojoval, pouze velmi vágní indicie. Přesto byli v roce 1921 obžalováni a porota je shledala vinnými z dvojnásobné vraždy na základě nepřesvědčivých svědectví, čepice nalezené na místě činu, která se sice podobala té Saccově, ale byla nejméně o dvě čísla menší, a více než sporného znaleckého posudku ohledně kulky, jíž byla zastřelena jedna z obětí. Proces měl výrazný xenofobní protiitalský nádech, k čemuž přispěla nálada v tehdejší společnosti a zaujatost soudce Webstera Thayera vůči anarchistům, a byl jakousi americkou obdobou Dreyfusovy aféry ve Francii.

Obhajoba se do roku 1927 osmkrát odvolala, v USA a po celém světě vyvolala kauza mohutnou vlnu protestů. Nebylo to ale nic platné. Po téměř šesti letech soud nad oběma imigranty vynesl rozsudek smrti. Krátce po půlnoci z 22. na 23. srpna 1927 byli v massachusettské státní věznici v Charlestownu popraveni na elektrickém křesle.

Zdroje:
Wikipedia, Vlastní