Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Aktualizováno: Při pádu letadla v Rusku zahynul šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin

Aktualizováno: Při pádu letadla v Rusku zahynul šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin | zdroj: Profimedia

Soukromé letadlo, na jehož palubě byl podle seznamu pasažérů i šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, dnes večer havarovalo v ruské Tverské oblasti severně od Moskvy. Zemřelo všech sedm cestujících a tři členové posádky, příčina pádu letadla je předmětem vyšetřování.

„Letadlo Embraer letělo z (moskevského letiště) Šeremeťjevo do Petrohradu. Na palubě byli tři členové posádky a sedm pasažérů. Všichni zahynuli,“ uvedlo tiskové oddělení ruského ministerstva pro mimořádné záležitosti.

„Zahájili jsme vyšetřování havárie letadla Embraer, která se stala dnes večer v Tverské oblasti. Na seznamu cestujících bylo i jméno Jevgenij Prigožin,“ citoval TASS ruskou federální agenturu pro leteckou dopravu Rosaviacija. Ta večer potvrdila, že Prigožin a jeden z velitelů jeho žoldnéřů Dmitrij Utkin byli na palubě letadla. Podle některých informací bylo letadlo sestřeleno, další vyšetřovací verze hovoří o teroristickém útoku, chybě pilota či technické závadě.

Šéf žoldnéřské Wagnerovovy skupiny Jevgenij Prigožin je mrtev, napsal po havárii letadla telegramový kanál Grey Zone, spojovaný s wagnerovci. Podle ruské agentury Interfax už byla na místě pádu stroje nalezena těla všech deseti lidí, kteří byli na palubě. Grey Zone zveřejnil nejen informaci o úmrtí Prigožina, ale také velitele žoldnéřské skupiny a někdejšího pracovníka ruské vojenské rozvědky GRU Dmitrije Utkina. U obou shodně napsal, že zemřeli v důsledku činů „zrádců Ruska“.

Že Prigožin havarovaným letadlem cestoval a zahynul, uvedl předtím mimo jiné server Fontanka s odkazem na své zdroje, podle kterých byli na palubě i velitelé Wagnerovy skupiny. Moskvou dosazený šéf okupační správy v ukrajinské Záporožské oblasti Vladimir Rogov na telegramu napsal, že jeho zdroje zevnitř Wagnerovy skupiny potvrdily úmrtí Prigožina a Utkina.

Portál readovka.news na telegramu napsal, že hovořit o Prigožinově smrti je podle jednoho z jeho zdrojů předčasné, protože podnikatel mohl být na palubě jiného letadla. Z bezpečnostních důvodů prý často uváděl, že letí jedním ze svých strojů, nastoupil pak ale do jiného.

Záběry z místa nehody a z okamžiku, kdy letoun havaroval, na telegramu zveřejnil například portál The Bell.

profimedia-0799540905 Hořící trosky Prigožinova letadla | zdroj: Profimedia

Letoun podle ministerstva spadl u vesnice Kuženkino na severozápadě Tverské oblasti, zhruba na půl cesty mezi Moskvou a Petrohradem. Záchranné složky zatím na místě nalezly těla osmi osob. Letadlo, které v tu dobu bylo ve vzduchu necelou půlhodinu, začalo po nárazu do země hořet.

Moderátorka Xenija Sobčaková na sociální síti uvedla, že havarované letadlo patrně patřilo právě Prigožinovi. Ruskojazyčný server BBC napsal, že šéf wagnerovců vlastní stroj Embraer Legacy 600 s označením RA-02795 a podle serveru Flightradar letadlo s tímto číslem dnes odpoledne vzlétlo z Moskvy a mířilo do Petrohradu. Okolo 15:11 se pak ztratilo z radaru nad Tverskou oblastí ve výšce 8500 metrů. 

profimedia-0774784568 Jevgenij Prigožin | zdroj: Profimedia

Prigožin, jehož bojovníci z Wagnerovy skupiny se v rámci ruského vojenského tažení na Ukrajině účastnili nejtvrdších bojů, se letos na konci června pokusil o ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení a ministerstvu obrany. Při bleskové akci 24. června obsadil armádní objekty a letiště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska. Následně se několik tisíc žoldnéřů s tanky, obrněnými vozidly, protiletadlovými zbraněmi a civilními nákladními automobily vydalo na Moskvu, ještě týž den ale Prigožin postup svých lidí zastavil. Kreml následně ohlásil, že wagnerovci i jejich šéf nebudou stíháni, ale odejdou do Běloruska. Od té doby není jejich osud jasný.

Prigožin tento týden zveřejnil první video (ZDE) od vzpoury, na kterém naznačoval, že je v Africe. Není ale jasné, kdy a kde záběry vznikly. Wagnerovci operují i v Africe.

Ať měla dnešní havárie jakoukoliv příčinu, Prigožinovo úmrtí znamená, že se ruský prezident Vladimir Putin zbavil i člověka, který představoval nejvážnější výzvu autoritě ruského vůdce od jeho nástupu k moci v roce 1999, píše agentura Reuters. Kreml ani ruské ministerstvo obrany dosud záležitost nekomentovaly.

V Rusku se toho mnoho nestane bez vědomí Putina, komentoval Prigožinovu smrt Biden

V Rusku se toho mnoho nepřihodí bez vědomí ruského prezidenta Vladimira Putina. V komentáři k dnešnímu pádu letounu, na jehož palubě zahynul Prigožin to řekl americký prezident Joe Biden. „Nevím jistě, co se stalo. Ale nepřekvapuje mě to,“ řekl Biden k pádu letounu. „V Rusku se neděje mnoho věcí, za kterými by nestál Putin, ale nevím dost na to, abych znal odpověď,“ dodal. Bílý dům předtím oznámil, že Biden byl v této věci informován.

Podle poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajla Podoljaka událost svědčí o tom, že Putin „nikomu neodpouští“. „Demonstrativní likvidace Prigožina a velení Wagnera dva měsíce po pokusu o puč je Putinovým signálem ruským elitám před volbami v roce 2024. ‘Dejte si pozor! Neloajalita se rovná smrti’,“ napsal Podoljak na sociální síti.

Na Putina v souvislosti s pádem Prigožinova letounu ukázal také polský ministr zahraničí Zbigniew Rau. „Měli bychom velký problém jmenovat někoho, kdo by si intuitivně myslel, že jde o náhodu. Stává se, že političtí oponenti, které Vladimir Putin považuje za hrozbu své moci, neumírají přirozenou cestou,“ řekl ve státní zpravodajské stanici TVP Info. 

Zdroje: