Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 3°C Oblačno

Komentář: Prezidentský kandidát zbrojního průmyslu vzkazuje: Málo zbrojíme

Komentář: Prezidentský kandidát zbrojního průmyslu vzkazuje: Málo zbrojíme
Jiří Hynek | zdroj: Profimedia

Robejškovi Realisté představili svého prezidentského kandidáta. Je jím prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Jiří Hynek, který tento týden začal sbírat podpisy občanů nutné ke kandidatuře. Čí zájmy bude hájit?

Uchazeči o post hlavy státu postupně oznamují, že sesbírali více než padesát tisíc podpisů potřebných k tomu, aby mohli kandidovat na prezidenta republiky. Kromě textaře a producenta Michala Horáčka už tak učinil i Miloš Zeman a bývalý předseda Akademie věd České republiky Jiří Drahoš. Tento týden se navíc objevil nový adept na prezidentský post, kterým je prezident a výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Jiří Hynek.

Hynek má kandidovat za Robejškovy Realisty. Na první poslech překvapí, že Realisté do prezidentského klání vysílají někoho jiného než svého nejznámějšího zástupce, politologa a mentora, jak ho oficiálně nazývají, Petra Robejška.

O to zajímavější je, jak to zdůvodňují. Robejšek zdůrazňuje, že nejdůležitějším tématem voleb bude bezpečnost, obrana státu a posílení naší národní hrdosti a dodává: "Prezident musí hrát ve svém úřadě tři klíčové role – musí hájit národní zájem, být kvalitním vrchním velitelem ozbrojených sil a silným zástupcem českého průmyslu." To vše podle Robejška Hynek naplňuje.

Úspěšný zástupce zbrojovek

Realisté rovněž vyzdvihují to, že se Hynek dvacet let pohybuje v oblasti bezpečnosti, dokonale zná prostředí české armády a léta "velmi úspěšně zastupuje české výrobce ve světě". Kromě toho je také vedoucím české delegace v průmyslovém poradním orgánu Severoatlantické aliance a členem Rady pro výzkum, aplikovaný vývoj a inovace ministerstva obrany.

Sám prezident a výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky k tomu ve videu na webových stránkách Realistů, v němž vysvětluje svoji prezidentskou kandidaturu, říká: "Prezident musí být schopen pomáhat našemu exportu, našemu průmyslu, já to splňuji, protože to vlastně dělám celý život."

Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky, jak sama uvádí, sdružuje firmy zabývající se výzkumem, vývojem, výrobou, obchodem a marketingem s obrannou a bezpečnostní technikou, materiálem a službami. Prosazuje podnikatelské a obchodní zájmy svých členů, mezi které patří například AERO Vodochody AEROSPACE a.s. či Česká zbrojovka a. s.

Asociace rovněž poukazuje na to, že je respektovaným a uznávaným partnerem české vlády, ministerstev průmyslu a obchodu, obrany, vnitra a zahraničních věcí, se kterými má podepsánu řadu dohod o spolupráci. Podporuje také pronikání firem českého obranného a bezpečnostního průmyslu na zahraniční trhy a podílí se "na proexportní politice České republiky a snaží se působit na orgány státní správy při prosazování exportních zájmů svých členů".

Vývoz zbraní na vzestupu 

Vytyčené cíle se asociaci pod vedením Jiřího Hynka daří plnit. Hodnota exportu zbraní a vojenského materiálu z Česka podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu rok od roku stoupá. V roce 2012 to bylo ještě 6,77 miliardy korun, v loňském roce pak už rekordních 18,24 miliardy korun. Rok před tím to bylo o více než tři miliardy korun méně.

Mezinárodní organizace Amnesty International, která usiluje o dodržování lidských práv, ovšem dlouhodobě poukazuje na to, že Česká republika vyváží zbraně do zemí, které hrubě porušují lidská práva a kde chybí standardy kontroly pohybu zbraní.

V roce 2015 šlo o 34 zemí mezi nimi například Irák, Alžírsko, Spojené arabské emiráty, Afghánistán či Pákistán. "Často se jedná o represivní režimy, kde státy nedisponují demokratickou kontrolou ozbrojených složek, nezávislým soudnictvím, policií a elitami, které by byly zodpovědné vůči svým občanům," upozorňuje Amnesty International, která rovněž kritizuje to, že export vojenského materiálu do těchto zemí podporuje ministerstvo zahraničních věcí.

Politický program zástupce zbrojovek: Více utrácet za zbraně

Hynek je ve skutečnosti kandidátem, kterého do prezidentského klání pomyslně vysílá český zbrojní průmysl a exportéři zbraní, kterým zřejmě nestačí lobbování ve státních institucích a na ministerstvu zahraničních věcí, ale rádi by měli svou vlastní hlavu státu, respektive svého vrchního velitele ozbrojených sil, kterým prezident je.

V tomto smyslu je třeba nahlížet i na různé Hynkovy výroky, kdy například varuje před narůstajícím stavem ohrožení ve světě a Evropě a říká, že jsme ve válce, akorát o tom nevíme. Případně, když napadá znění směrnice omezující držení střelných zbraní v Evropské unii a používá dosti vypjaté paralely.

"Nic mi nezkazilo den mých narozenin tak, jako tato novodobá 'mnichovská zrada', tentokrát upečená v Bruselu. Opět o nás bez nás. Nemá cenu diskutovat, co vše je na směrnici špatně, protože nejhorší je samotný nápad takovou směrnici vytvořit," napsal Hynek ve svém blogu na webu Realistů.

Ze stejného ranku je pak i jeho kritika toho, že Česká republika neplní své závazky vůči NATO a nedává na obranu slíbená dvě procenta HDP. "Pozor, ty peníze nemáme odvádět někomu jinému, máme je investovat do naší armády, a to neděláme. Přitom sebevědomá, vycvičená a dobře vyzbrojená armáda je garantem bezpečnosti naší země," zdůrazňuje prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR a uchazeč o prezidentský úřad.

Kandidát Realistů na post hlavy státu v současné době sbírá podpisy, které mu umožní o cestu na Hrad usilovat. Aktuální společenská atmosféra Hynkově kandidatuře nahrává, ačkoli jeho šance jsou vzhledem k tomu, že není všeobecně známý a sám není nijak zvlášť výraznou osobností, pramalé. Přesto je dobré vědět, čí zájmy Hynek doposud hájil a že jeho prezidentská kandidatura a veřejné působení a vyjádření navenek pod hlavičkou Realistů na to plynule navazují.

Zdroje:
Vlastní