Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Potopený tank je výstřední atrakcí pro turisty

Potopený tank je výstřední atrakcí pro turisty
Tank poutá pozornost | zdroj: Profimedia

Potápění je oblíbenou zábavou. Turisté si užívají pestrosti podvodního světa i výletů k vrakům ztroskotaných lodí. Tank na dně moře v turecké Anatolii má však jiný příběh...

Čtyřmístný tank M60 z roku 1960 se 15 metrů pod hladinu nedostal v důsledku neštěstí či nehody. Nedaleko břehů přímořského města Kas byl totiž potopen cíleně. A to poté, co před několika lety završil svou službu u turecké armády. 

Cíl jeho poslední cesty je prostý. Za vším stojí záměr hoteliérů zpestřit vakace zážitků chtivých turistů. Mnozí do tamních končin jezdí právě kvůli potápění a místní by rádi, aby takových turistů přijelo ještě víc. Navíc je poněkud neobvyklá atrakce dost fotogenická. 

Jakkoliv se zdá podobná akce lehce bizarní, je dle místních svým způsobem přínosná i pro obyvatele podvodního světa. Sídlí v něm údajně například menší ryby. Turisté-potápěči si pak chválí zážitek, který jim pohled na pětačtyřiceti tunový tank nabízí. A lidé podnikající v turismu si samozřejmě mnou ruce ohledně pozornosti, kterou kovová atrakce poutá. 

Nechybí však celé té podmořské parádě (velký) příběh?

Zdroje:
Profimedia, dailysabah.com