Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Politické strany v předvolebních klipech: Kdo vede válku a kdo jen žvaní?

Politické strany v předvolebních klipech: Kdo vede válku a kdo jen žvaní?
Setkání na fotbalovém hřišti v Hněvotíně | zdroj: Profimedia

Před volbami do sněmovny je na co se dívat, a to doslova. Strany a hnutí zveřejňují své předvolební klipy. Některé z nich jsou vtipné, jinými se navážejí do svých politických konkurentů. Nejčastější je ovšem klasika, která neurazí, ani nenadchne.

Občanská demokratická strana přišla s videem, ve kterém se zaměřila na svou minulost transformační strany. Nechybí zde fotografie bývalého předsedy ODS Václava Klause jednou s Margaret Thatcherovou, podruhé s Billem Clintonem. Strana v první řada vyzdvihuje svoji minulost a zásluhy, které má. 

zdroj: YouTube.com

ODS rovněž zveřejnila celou sérii spotů s názvem Modrá vlna, které uvedla klipem, v němž si nezapomněla rýpnout do sociálních demokratů a předsedy hnutí ANO. Zdrojem komplikací je tak "velké zvíře", které se uhnízdilo v Čapím hnízdě na krajnici, a oranžová vozidla, jež hrozí katastrofou.

zdroj: YouTube.com

 

Můj tatínek lékař

Sociální demokracie vsadila na svého lídra Lubomíra Zaorálka, který v předvolebním videu vzpomíná na svého otce, jenž pracoval v padesátých letech jako závodní lékař v hutích na Ostravsku. Vyprávění doplňují dobové fotografie a dojde i na Karla Čapka a důležitost "obyčejných lidí".  

zdroj: YouTube.com

 

Blábolící politici a Babiš 

Hnutí ANO přišlo hned se dvěma verzemi svého klipu, jejichž hlavní postavou je Andrej Babiš a postavička představujícího tradiční politiky, kteří podle Babiše neumí nic jiného než blábolit. 

zdroj: YouTube.com

 

V druhé verzi spotu se blábolící politik promění ve vojáka a předseda hnutí ANO slibuje, že nikdy nepřestane bojovat za větší bezpečí. 

zdroj: YouTube.com

 

Čtvrtníček, flinta a mob  

TOP 09 představila video s Petrem Čtvrtníčkem, ve kterém Miroslav Kalousek dokazuje, že heslo "Neuhneme!", s nímž jde strana do voleb, není pouhá proklamace, ale holý fakt.  

Chaos, atentáty, korupce 

Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury u svých dvou klipů vytváří dojem, že obsahují šokující informace, které by vláda mohla cenzurovat. V jednom videu Okamurovo hnutí ukazuje obrázek Evropy, kterou ovládá chaos, atentáty a nezvládnutá migrace.  

zdroj: YouTube.com

Ve druhém zas burcuje proti korupci a neschopným politikům, kteří se hádají, a požaduje jejich odvolatelnost a hmotnou odpovědnost. 

zdroj: YouTube.com

 

Hrozivě znějící akordeon 

Piráti se ve svém spotu představují jako bojovníci s korupcí. Brázdí republiku ve svém předvolebním autobusu. Upozorňují na kauzu OKD spojenou s premiérem a bývalým předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a Čapího hnízda šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Předseda Pirátské strany znepokojujícím způsobem hraje na harmoniku a vrhá zlobné pohledy.

zdroj: YouTube.com

 

Slibovat, mluvit a to samé stále dokola

Pravým opakem je klip Strany zelených, který se vůči nikomu nevymezuje, ani neburcuje. Zelení v něm slibují bezpečí, jistoty, čistou přírodu a moderní stát, které dávají do vínku malé Zuzance, jež se zrovna narodila. 

zdroj: YouTube.com

 

Nuda v obleku

Starostové a nezávislí sáhli po klasice: pánové v saku a košili zdůrazňují, že stát má sloužit, nikoli překážet. Politici hnutí STAN se tváří, že věci, které je třeba udělat, jsou naprosto jasné od slušných platů pro učitele až po kvalitní dálnice.  

zdroj: YouTube.com

 

Hlavně odpovědně

Podobným dojmem působí i video lidovců, kteří v něm kladou občanům otázku, v jaké České republice chtějí žít a posléze si na ni sami odpovídají.   

zdroj: YouTube.com

 

Staronoví? Noví? Staří?

Ničím nepřekvapí ani klip obnovené Občanské demokratické aliance, ve kterém její předseda Pavel Sehnal stojí na místě a přednáší o tom, co by ODA ráda udělala, kdyby ve volbách uspěla.   

zdroj: YouTube.com

 

Paraziti, válka a mír

Komunisté mají sérii s některými svými politiky a političkami. Nechybí mezi nimi například místopředsedové strany Jiří Dolejš či Josef Skála nebo poslankyně Marta Semelová.  

zdroj: YouTube.com

Nechybí zde hesla jako "Evropské platy, ne ráj pro parazity", "To jediné, co NATO skutečně chrání, je to nakradené", "Ne válce, ne NATO, ano míru" nebo třeba "Klíčová odvětví do rukou státu", "Právo a povinnost pracovat" či "V souboji práce a kapitálu podporujeme práci". 

zdroj: YouTube.com

 

Svoboda být svůj

Svobodní ve svém animovaném spotu přesvědčují, že vše je v našich rukou. Červená se rázem mění v zelenou a vše je možné: neplatit cizí dluhy a zachovat si českou korunu. 

zdroj: YouTube.com

Zdroje:
Vlastní