Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: Proč se starostům nevyplatí páchat dobro Dědkem

Komentář: Proč se starostům nevyplatí páchat dobro Dědkem
Jan Farský, Dalibor Dědek a Petr Gazdík | zdroj: Profimedia

Miliardář Dalibor Dědek hodlá působit v rámci Starostů a nezávislých. Proč jeho aktivita může hnutí STAN poškodit? Jaké jsou jeho hlavní nedostatky, na které v politice narazí? A co Dědkovo angažmá vypovídá o samotných starostech?

Podnikatel a spoluzakladatel společnosti Jablotron Dalibor Dědek se rozhodl pomáhat Starostům a nezávislým. V rámci hnutí STAN buduje platformu nezávislých osobností. Otázka je, zda mu nakonec pomůže či spíše uškodí. Dědek "hledá slušné lidi, kteří už něco dokázali, mají čistý štít a elán". Zaštiťuje se heslem "Dělat politiku bez intrik a hašteření" a v rozhovorech mluví o "dělání", případně "páchání" dobra.

Mladá fronta Dnes přinesla zprávu o tom, že Dědek ke spolupráci oslovil i kněze Tomáše Halíka a geologa Václava Cílka, spoluzakladatel Jablotronu se zde vyjádřil v tom smyslu, že chce vytvořit "board", který by měl zůstat i do budoucna "nadstranický". Ne, že by se v blízkosti politické strany či hnutí nemohly sdružovat různé osobnosti, které si zároveň chtějí uchovat svoji nezávislost a nadstranickost. Může se tak dít i pod záštitou politického uskupení.

Děděk a hnutí STAN ovšem vytváří dojem, že hledají slušné lidi na kandidátky Starostů a nezávislých, přitom však hovoří o "nezávislém" či "nadstranickém" boardu. Předseda starostů Petr Gazdík tak například k Dědkově iniciativě uvedl, že není důvod, proč by na kandidátních listinách hnutí STAN "neměly schopné komunální politiky doplnit osobnosti z jiných sfér veřejného života, které ve svých oborech prokázaly odvahu a schopnosti."

Také Dědek tvrdí, že chce podnítit lidi, kteří si o sobě myslí, že jsou slušní, aby se stali poslanci. Ve výsledku tak jeho úsilí působí nejen zmateně, ale ještě hůř - naivně a hloupě.

Kukačka v hnízdě

Dědek se sice rozhodl pomáhat starostům a nikoli hnutí ANO, se kterým sympatizoval dříve, ale přitom stále vede obdivné řeči o Babišově vizi řídit stát jako firmu a hnutí STAN a jeho volebního lídra Jana Farského by rád přemluvil k možnosti spolupráce s předsedou hnutí ANO.

Dědek samozřejmě může říkat, co chce, a má právo jít do politiky s určitými záměry. Zároveň nejde jen o Babiše. Dědek zdůrazňuje, že je připraven hledat to, co jednotlivé politické subjekty spojuje, a dokonce říká, že se nebrání spolupráci s jakoukoli politickou stranou, která dostane mandát od voličů.

Dědkovo počínání ovšem působí navenek a jak nedomyšlené a nešikovné je. Pokud s někým začínám spolupracovat, není dobré se hned stylizovat do role jeho mentora, hájit opačné postoje a snažit se dotyčného přeučit na to, co se domnívám, že je správné.

V takovém případě volič, který dosavadní stanovisko starostů k Babišovi vítal, zbystří, podiví se nad tím, jakou kukačku si to hnutí STAN nasadilo do hnízda, a začne přemýšlet o tom, zda by nebylo radno podívat se po nějakém lepším hnízdě.

Dědkův přeřek

Kouzlem nechtěného pak bylo podnikatelovo přeřeknutí na tiskové konferenci, kde spolupráci s hnutím STAN společně oznámili a kde si pěkně nahlas a s gustem spletl hnutí ANO s hnutím Starostové a nezávislí. Nová posila starostů působí dosti naivním, místy až "mimózním" dojmem, což není myšleno nijak zle. Mnohé velké osobnosti už jsou zkrátka takové. Bohužel jsou ale oblasti, kde nadělají více škody než užitku.

Přestože to Dědek přímo takhle neříká, vypadá jako někdo, kdo se rozhodl jít do politiky páchat dobro. Ne že by to z principu nešlo. Politiku je možné dělat i z veskrze ušlechtilých pohnutek a rozhodně neplatí, že co politik to bídák.

Přesto je třeba mít na paměti, že politika je v první řadě řemeslo a skočit do ní s představou konání dobra a spojování slušných lidí a snahou dát všechny pěkně dohromady a naučit je spolupracovat, není tak úplně možné.

Je hezké prohlásit: "Jsem ochoten spolupracovat s každým, kdo to myslí upřímně, má odvahu a schopnosti," jak ale prosím pěkně, chce Dědek poznat, kdo to myslí upřímně? Myslí to Babiš upřímně? Není třeba být moc uštěpačný, aby člověka napadlo: to se dozvíme u soudu.

Moudří a upřímní

Navíc, kdo má trochu politické představivosti a stojí nohama na zemi, ten se spojení "myslet to upřímně" vyhne obloukem a stejně tak si dá pozor na sousloví "naslouchat moudrým" v souvislosti s budováním platformy nezávislých osobností. Žádný div, že pak Mladá fronta napsala, že Dědek buduje "radu moudrých". S tou jistě udělá terno.

Zkrátka politika je všestranná disciplína, která si žádá soudnost a ve které se počítají zkušenosti, empatie a samozřejmě také schopnost imaginace. Zatím to vypadá, že Dalibor Dědek těmito vlastnostmi příliš neoplývá. Ještě smutnější je, že jeho angažmá vrhá stín i na duchapřítomnost Starostů a nezávislých.

Dá se pochopit, že po fiasku s lidovci trochu zmatkují a dopustí se nějaké té chyby, ale vzhledem k tomu, v jaké situaci se nachází, čas do voleb se krátí a jejich preference v průzkumech jsou mizivé, si to nemohou dovolit.

Když se zapletou s Dědkem, může je to přijít draho. Jeho zapojení totiž opět otevírá otázku, zda hnutí STAN není jen nesourodým spletencem, na který se nedá spolehnout, ačkoli to starostové vehementně popírají. V tomto smyslu může Dědek napáchat nejvíc škody.

Jeho nasazení totiž odhaluje, jak prázdné a na vodě stojící hnutí ANO tedy pardon hnutí STAN ve skutečnosti je. "Umíme se postarat o naše obce, postaráme se i o náš stát," uvádí starostové na začátku svého volebního programu. Jde ale na takové myšlence postavit stabilní a dlouhodobě fungující politické hnutí nebo stačí jeden Dědek a člověk neví, kde starosty hledat? 

Zdroje:
Vlastní