Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Počet nových případů nákazy koronavirem překonal pětitisícovou hranici

Počet nových případů nákazy koronavirem překonal pětitisícovou hranici
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Podruhé za sebou překonal nárůst nakažených koronavirem v Česku dosavadní maxima. Po úterních skoro 4500 nově nakažených ve středu přibylo 5335 případů.

Od začátku epidemie potvrdily testy covid-19 u 95 360 lidí, aktuálně je nemocných 43 764 lidí. V pondělí i úterý přibyly více než dvě desítky úmrtí s covidem-19 a ve středu dalších 19. Od začátku epidemie tak celkem zemřelo již 829 nakažených.

Zvyšuje i podíl potvrzených případů nákazy na počtu provedených testů. V neděli se dostal na rekordních 23,74 procenta, v úterý to bylo 24 procent. Hospitalizovaných je k úterý 6. října 1563, z toho ve vážném stavu 354. Na jednotce intenzivní péče je s koronavirem i legendární fotbalista Antonín Panenka. Na JIP skončil i herec Petr Čtvrtníček, nakazili se například i moderátoři Primy Libor Bouček a Pavlína Wolfová.

Nejvíce se covid-19 v současnosti šíří na Uherskohradišťsku, kde se za posledních sedm dní objevilo asi 413 nových případů nemoci v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V Praze přibylo ve středu 843 potvrzených případů, v úterý to bylo rekordních 863 nakažených.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula v pátek oznámí zpřísnění protipandemických opatření. která se dotknou volnočasových aktivit a budou trvat dva týdny. Podle premiéra Andreje Babiše začnou platit od pondělí.

Zdroje: