Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Od pondělka nouzový stav: Nezpívat, moc se neshlukovat a omezit školu

Od pondělka nouzový stav: Nezpívat, moc se neshlukovat a omezit školu
Ministr zdravotnictví Roman Prymula na svatováclavské pouti | zdroj: Profimedia

Šíření koronaviru má zabránit nouzový stav, který ve středu na návrh ministra zdravotnictví schválila vláda a o němž se debatovalo ve sněmovně. Platit bude od půlnoci z neděle na pondělí 5. října.

S nouzovým stavem budou prozatím dva týdny platit - stručně řečeno - následující opatření, která ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vysvětloval v Poslanecké sněmovně:

  • v rizikových oblastech přejdou střední školy, ZUŠ a VOŠ na distanční výuku; v ostatních školách budou na druhém stupni místo tělocviku procházky, hudební výchova se omezí na teorii, zpívat se nebude (zpěv je podle ministra rizikovou činností)
  • uvnitř povoleno shromažďování deseti lidí, venku dvaceti (s několika výjimkami); to se týká i neprofesionálních sportovních akcí
  • velké koncerty nebudou
  • divadla a kina hrát budou (maximálně pro 500 lidí), ale ruší se občerstvovací přestávky; činohra pojede dál, opery a muzikály budou omezeny
  • církevní obřady budou omezeny na sto lidí, zpívat se ale nebude
  • profesionální sportovní soutěže budou bez diváků
  • svatby a pohřby se od 19. října omezí na 30 účastníků;
  • v restauracích bude u jednoho stolu nejvýše šest lidí

Většinu opatření není podle Prymuly možné realizovat bez nouzového stavu, protože jsou plošná. Nouzový stav vláda potřebuje i proto, aby mohla zapojit studenty medicíny. Řada zdravotníků je totiž v karanténě. Za dva týdny by se měla opatření zmírnit, nouzový stav skončí za měsíc. Případné prodloužení by musela schválit sněmovna.

Cílem opatření je podle Prymuly snížení reprodukčního čísla ze současných 1,24 na méně než jedna, tedy aby jeden nemocný nemohl nakazit více než jednu osobu. V úterý v Česku přibylo 1965 případů lidí s covidem-19, nakažených v poměru k testům je 13 procent. Hospitalizováno je 976 lidí, z toho 173 na jednotkách intenzivní péče a 111 na umělé plicní ventilaci.

Někteří poslanci na středeční schůzi nouzový stav kritizovali. Podle slov TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je to důkaz absolutního selhání vlády a podcenění situace. Podle předsedy SPD Tomia Okamury nouzový stav omezuje životy občanů, vyvolává paniku a prohlubuje ekonomickou a sociální frustraci obyvatel.

Zdroje:
Vlastní