Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Smutné prvenství: ČR má nejvyšší procento pozitivních testů v EU

Aktualizováno: Smutné prvenství: ČR má nejvyšší procento pozitivních testů v EU
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Česká republika vykazuje nejvyšší procento pozitivních testů na koronavirus ze všech zemí Evropské unie. V pondělí u nás přibylo 3119 případů.

Ve srovnání, které ke konci září vydala agentura European Centre for Disease Prevention and Control, bylo Česko v týdenním horizontu před Španělskem na prvním místě v podílu pozitivních testů. Už v polovině září překročila tato hodnota deset procent. Průměr za posledních sedm dnů je přes 15 procent, přičemž někdy je toto procento podstatně vyšší - především o víkendech, kdy se testuje méně. V neděli byla pozitivní skoro čtvrtina všech testů.

Podle ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny Mariána Hajdúcha je za vyšším podílem pozitivních testů pokles trasování kontaktů krajskými hygienickými stanicemi. Více lidí než hygienici posílají na test praktičtí lékaři, kam chodí pacienti s příznaky nákazy.

Aktuálně nemocí covid-19 trpí přes 38 tisíc lidí. Počet hospitalizovaných za minulý týden stoupl o více než polovinu na 1242, ve vážném stavu je 265 pacientů. V neděli zemřelo 24 lidí nakažených koronavirem, což byl největší počet úmrtí za jeden den od začátku epidemie. Za celý minulý týden tak stouplo množství zemřelých o 122, v pondělí přibylo dalších 11 úmrtí.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pondělí varoval, že pokud 30 až 40 procent obyvatel nebude současná omezení respektovat, vláda asi za deset dnů bude zřejmě muset přitvrdit. Nejnovější omezení začala platit od pondělí zároveň s nouzovým stavem. Dlouhodobý plán dalších opatření slibuje Prmyula představit v pátek 9. října. Chce oznámit, jaká méně zásadní nařízení začnou platit od pátku, jaká po 14 dnech a jaká budou dlouhodobá.

Opatření se zpřísňují ve Francii, Itálii i Španělsku

V Paříži od úterý platí nejvyšší stupeň rizika nákazy. Bary budou dva týdny zavřené, restaurace musí zavést přísnější hygienická pravidla, zavřely i tělocvičny a bazény. Opatření zpřísňuje také Itálie a Španělsko. Itálie zvažuje zavedení povinnosti nosit mimo domov roušku, ve Španělsku od úterý platí částečná uzávěra pro zhruba 5,2 milionu lidí. Rekordní přírůstky mrtvých s covidem-19 za posledních 24 hodin hlásí Polsko (58) a Maďarsko (20).

Zdroje:
Vlastní, ČT24