Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Pekarová chce poskytnout sněmovní vilu ruské organizaci Memorial, Perebyjnis dostane medaili

Pekarová chce poskytnout sněmovní vilu ruské organizaci Memorial, Perebyjnis dostane medaili
Markéta Pekarová Adamová | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) chce poskytnout prostory vily na pražské Ladronce určené předsedům sněmovny ruské lidskoprávní organizaci Memorial, kterou se nynější ruský režim snaží v její domovské zemi zlikvidovat. Organizace by nehradila nájem a pouze by se podílela na provozních nákladech.

Návrh chce předsedkyně sněmovny přednést komisi pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny, sdělil ČTK mluvčí předsedkyně Martin Churavý. „Vila tak konečně dostane smysluplné využití,“ uvedla Pekarová Adamová. Vila má sloužit předsedovi sněmovny k bydlení.

Memorial proslul odhalováním zločinů komunismu a stalinismu v někdejším Sovětském svazu. Na svých českých webových stránkách se označuje jako Mezinárodní historicko-vzdělávací dobročinná a lidskoprávní organizace Memorial, zkráceně Mezinárodní Memorial. Ruský nejvyšší soud nařídil loni v prosinci ukončit činnost organizace a její lidskoprávní odnože. Tento krok kritizovaly některé západní země včetně Česka.

Memorial vznikl na konci 80. let a k jeho zakladatelům patřil sovětský disident a nositel Nobelovy ceny za mír Andrej Sacharov. V roce 2018 měl Memorial přes 60 poboček a přidružených organizací roztroušených po celém Rusku. Řada z nich se stala v minulosti terči útoků.

Česká pobočka Memorialu pořádá výstavu v pražském Veletržním paláci nazvanou Sandarmoch - kde stromy mají tváře, kterou připravila se sdružením Gulag.cz. Výstava připomíná pamětní místo Sandarmoch, popraviště z dob stalinského teroru, a jeho objevitele Jurije Dmitrijeva, vězněného dnešním ruským režimem. Dnešní vernisáž zahájí předsedkyně sněmovny projevem a doprovodí ji mimo jiné čtení jmen zemřelých.

Perebyjnis obdrží od Vystrčila Stříbrnou medaili předsedy Senátu

Bývalý ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis obdrží od šéfa horní komory parlamentu Miloše Vystrčila (ODS) Stříbrnou medaili předsedy Senátu. Dostane ji za „jasná slova a jasné činy“. Vystrčil mu medaili udělí příští středu v Hlavním sále Valdštejnského paláce. Dnes o tom informovala tisková tajemnice Senátu Lada Faldynová. Ukrajinský prezident odvolal Perebyjnise z funkce před několika týdny společně s velvyslanci z Německa, Maďarska, Norska a Indie. Ukrajinská vláda jmenovala na konci července Perebyjnise náměstkem ministra zahraničí.

Stříbrnou medailí ocenil Vystrčil už dříve také ukrajinský lid, a to při své dubnové návštěvě Kyjeva. Medaili tenkrát převzal předseda Nejvyšší rady Ruslan Stefančuk. Loni obdržela stříbrnou medaili slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. V minulosti ji kromě politiků dostala například řada vědců.

Od předsedkyně sněmovny Pekarové Adamové obdržel Perebyjnis při červencovém loučení knihu Jsme s vámi, buďte s námi!, která zachycuje vzpomínky redaktorů Československého rozhlasu na okupaci v srpnu 1968. „Touto větou končil prezident Zelenskyj svůj projev ve sněmovně. Vystihuje naše přátelství,“ uvedla k tomu tehdy předsedkyně sněmovny.

profimedia-0709112452 Jevhen Perebyjnis a Markéta Pekarová Adamová | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Premiér Petr Fiala (ODS) předal na konci července Perebyjnisovi medaili Karla Kramáře. Pamětní medaile Karla Kramáře pojmenovaná po prvním československém předsedovi vlády je nejvyšší ocenění udělované premiérem. Vznikla v roce 2008 při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády.

Perebyjnis dříve stál v čele zastupitelského úřadu v Lotyšsku, působil také jako mluvčí ukrajinské diplomacie. V 90. letech a na počátku tisíciletí působil rovněž na velvyslanectví v Praze postupně v roli druhého tajemníka, prvního tajemníka a rady. Velvyslancem v Praze se stal v roce 2017.

Zdroje: