Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Zelenskyj odvolal ukrajinského velvyslance v Česku

Zelenskyj odvolal ukrajinského velvyslance v Česku
Jevhen Perebyjnis se vrací na Ukrajinu. | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu odvolal několik ukrajinských velvyslanců po celém světě. Jedním z nich je Jevhen Perebyjnis – ambasador, který působil v Česku.

Perebyjnis se stal ukrajinským velvyslancem v Česku před pěti lety, kdy ho v lednu do této funkce jmenoval tehdejší prezident Petro Porošenko.

Diplomat vystupoval v Česku na několika protestních shromážděních proti ruské invazi. Nedávno na sebe upozornil otevřeným dopisem, ve kterém protestoval proti zařazení ruského filmu Kapitán Volkonogov uprchl do programu filmového festivalu v Karlových Varech.

Kromě Perebyjnise odvolal Zelenskyj z funkce také velvyslance Andrije Melnyka (Německo), Vjačeslava Jacjuka (Norsko),Igora Polichu (Indie a Bangladéš) a velvyslankyni Ljubov Nepopovou (Maďarsko).

Sbohem a šáteček

Odvolání velvyslanců zmiňují ukrajinská média. Prezidentská kancelář Zelenského dekrety zveřejnila na svém webu (dekret o odvolání velvyslance z Česka je tady).

Důvody odvolání velvyslance prezidentský úřad nesdělil. Deník N však cituje Perebyjnisovo písemné vyjádření redakci: „Jsem tady pět a půl roku. Normálně mise trvá roky roky. To je jediný důvod. Vracím se na Ukrajinu.“

Zdroje:
Deník N, ČT24