Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Ostatky Karla Schwarzenberga uloženy do rodové hrobky u zámku Orlík

Ostatky Karla Schwarzenberga uloženy do rodové hrobky u zámku Orlík
Rodová hrobka Schwarzenbergů. | zdroj: Profimedia

Karel Schwarzenberg spočinul v rodové hrobce na Orlíku. Rodina tam v neděli uložila jeho ostatky.

 Uzavřený obřad, na který se sjeli hosté ze zahraničí, se uskutečnil v den, kdy by bývalý politik a příslušník starobylého šlechtického rodu úzce spjatého s historií českých zemí oslavil 86. narozeniny.

Už v sobotu, kdy se uskutečnila zádušní mše v pražské katedrále svatého Víta, poděkovala za rozloučení v Česku s jejím otcem Schwarzenbergova dcera Anna Karolína. „Děkuji všem, kdo přišli do katedrály, před ni nebo sem na koncert,“ řekla Schwarzenbergová na večerním vzpomínkovém koncertě v pražském Lucerna Music Baru.

Nedělní obřad v Orlíku nad Vltavou na Písecku dnes trval necelé dvě hodiny, desítky aut tam začaly přijíždět před polednem.

Bývalý ministr zahraničí, poslanec, senátor, hradní kancléř Václava Havla a příslušník jednoho z nejstarších evropských šlechtických rodů Karel Schwarzenberg zemřel 12. listopadu ve Vídni. Sobotní zádušní mše se konala za státních poct.

Následně pak urna se Schwarzenbergovými ostatky zamířila na Orlík. Pohřební vůz je přivezl do zámeckém parku v sobotu odpoledne.

Hrobku u orlického zámku si zakladatel politické strany TOP 09 pro poslední odpočinek vybral. Je to místo, kde je uložena řada jeho příbuzných.

Hrobka je výjimečná tím, že je tam pohřbeno několik velmi významných osobností. Především Karel I. Filip, jeden z přemožitelů Napoleona, jehož ostatky byly do hrobky umístěny v roce 1865.

 

Zdroje: