Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Aktualizováno: Žalobce milost pro Baláka očekával, motivem prý mohla být snaha zabránit jeho další výpovědi

Aktualizováno: Žalobce milost pro Baláka očekával, motivem prý mohla být snaha zabránit jeho další výpovědi
Podle obžaloby šéf Lesní správy Lány Balák porušil povinnosti při správě cizího majetku | zdroj: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Žalobce z kauzy šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka serveru iROZHLAS.cz řekl, že udělení milosti pro Baláka od prezidenta Miloše Zemana čekal. Míní, že motivem milosti mohla být snaha zabránit Balákově další výpovědi.

(AKTUALIZOVÁNO, 16:05) „Řekněme, že jsem předpokládal, že nemohou dopustit, aby případně začal vypovídat,“ řekl dnes serveru státní zástupce Jiří Pražák. Na dotaz, zda tím má na mysli to, že by další Balákova výpověď mohla mířit třeba proti členům prezidentské kanceláře, žalobce řekl, že „samozřejmě taková možnost tady je“.

Balák byl minulý týden pravomocně odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Prezident mu udělil milost, oznámil v úterý jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident podle Ovčáčka zohlednil Balákovu bezúhonnost i pracovitost. Podle Zemana nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, nadřízeným Baláka je prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Prezidentovo odůvodnění milosti je podle Unie státních zástupců nepřijatelné. Zemanovo rozhodnutí kritizují vládní i opoziční politici.

„Pro mě je důležité, že došlo k pravomocnému odsouzení. Tohle už vnímám jako zásah vyšší moci, se kterým jsem nemohl nic udělat,“ uvedl Pražák. I on označil zdůvodnění milosti za irelevantní, podobně jako soudce Petr Sedlařík, který v kauze u kladenského okresního soudu vynesl prvoinstanční rozsudek.

Na otázku, zda místo posouzení případu rozhodovaly při udělení milosti osobní vazby, které má Balák s prezidentem republiky, Pražák odpověděl, že spekulace ponechá jiným. „Myslím, že situace je zjevná,“ dodal.

Mynář svého podřízeného Baláka dosud odmítal zbavit funkce, což zdůvodňoval presumpcí neviny. Už počátku kauzy v roce 2017 prezidentská kancelář, kterou Mynář vede, podala námitku proti postupu Vrchního státního zastupitelství v Praze ve věci jejího vyšetřování. Podle Hradu se pražští žalobci případu ujali nezákonně. Exministr spravedlnosti Robert Pelikán později v médiích uvedl, že na něj hradní kancléř několikrát naléhal, aby podal stížnost pro porušení zákona v kauze Lesní správy Lány. Mynář toto tvrzení v roce 2019 odmítl a Pelikána v tehdejším prohlášení zaslaném ČTK obvinil ze lži. Ministr žádost nepodal.

Soudce Ivo Poštolka, který u kladenského soudu řeší kauzu těžby kamene v Lánské oboře, v níž je Balák obžalovaný, dnes Českému rozhlasu řekl, že udělení milosti ovlivní i případný trest v tomto případě, protože soud teď bude na Baláka nahlížet jako na dosud netrestaného. Předtím by uložil takzvaný souhrnný trest.

Podle obžaloby šéf Lesní správy Lány porušil povinnosti při správě cizího majetku. Skutek podle policie spočíval ve vytěžení většího množství kamene, než bylo zapsáno v oficiální dokumentaci. Balák vinu odmítá. Hlavní líčení bude pokračovat 21. dubna.

(12:37, původní zpráva) Odůvodnění milosti udělené prezidentem Milošem Zemanem šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi je diletantské a nepravdivé. Zeman jen opakuje to, co říkal odsouzený, řekl Deníku N soudce Petr Sedlařík. Sedlařík v kauze u kladenského okresního soudu vynesl prvoinstanční rozsudek. Krajský soud v Praze jej potvrdil a Balák byl pravomocně odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit měl též 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Milost se týká všech částí uloženého trestu.

Podle Sedlaříka Zeman nepodryje nezávislost justice, ale podrývá důvěru v akty ústavních činitelů. Balákova funkce podle soudce výrok o trestu ovlivnila, ale zcela jinak, než prezentovala Kancelář prezidenta republiky v odůvodnění milosti.

„V trestním zákoníku je výslovně uvedeno, že když někdo zneužije pro páchání trestné činnosti své postavení a svou pozici, své zaměstnání, je to přitěžující okolnost. Nikoli polehčující,“ uvedl Sedlařík. Zeman podle něj odůvodnění milosti vysvětluje něčím, co není pravda.

Sedlařík zmínil, že není příznivcem exemplárních trestů a nemyslí si, že by měly být ukládány. „Tento trest nebyl exemplární. Byly v něm splněné všechny podmínky pro to, aby byl panu Balákovi udělen nepodmíněný trest odnětí svobody, protože převaha přitěžujících okolností byla zásadní,“ vysvětlil soudce.

Přitěžující okolností podle něj bylo třeba to, že se pachatel trestné činnosti dopustil v exponované pozici. Druhou přitěžující okolností bylo to, že peníze odtékaly od daňových poplatníků prostřednictvím Kanceláře prezidenta republiky.

Soudce také poukázal na signál, který milost pro Baláka vysílá veřejnosti. „Teď je problém vysvětlovat, proč je na tom někdo, kdo je ve stejném postavení, lépe, protože zná někoho lepšího. To je na celé věci nejsmutnější,“ doplnil Sedlařík.

Soudce zdůraznil, že prezident má právo udělit milost. „Na druhou stranu odůvodnění, které k tomu podal, je spolu s tím, že si ještě ani nemohl přečíst odůvodnění Krajského soudu v Praze, kterého ho zřejmě nezajímalo, poněkud nepřiléhavé,“ uvedl Sedlařík.

Odvolací senát Balákovi pravomocně potvrdil trest minulý čtvrtek. O udělení milosti Zeman podle mluvčího Jiřího Ovčáčka rozhodl v sobotu, tedy dva dny po rozhodnutí soudu.

Zdroje: