Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Obchodní omezení vůči Ukrajině jsou nepřijatelná, diktuje Zelenskyj

Obchodní omezení vůči Ukrajině jsou nepřijatelná, diktuje Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj a Ursula von der Leyenová slaví v Kyjevě Den Evropy | zdroj: Profimedia

Obchodní omezení některých východoevropských zemí vůči ukrajinským zemědělským produktům jsou nepřijatelná, uvedl dnes na tiskovém brífinku po jednání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev podle něj doufá, že Evropská unie brzy přijme další balík sankcí vůči Rusku a zahájí jednání o přístupu Ukrajiny.

Evropská unie by podle Zelenského měla rychle odstranit veškerá omezení týkající se dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Von der Leyenová podle něj na dnešním jednání ukázala, že k rozhodnutí existuje politická vůle.

EU loni v rámci pomoci Ukrajině, na jejíž ekonomiku i zemědělství těžce dopadá ruská vojenská invaze, schválila roční pozastavení cel na veškeré zemědělské a potravinářské zboží. Polsko, Maďarsko, Slovensko a Bulharsko ale letos v dubnu omezily dovoz ukrajinských zemědělských produktů v reakci na protesty domácích zemědělců. Jejich kroky podpořilo i Rumunsko.

Evropská komise následně ohlásila dohodu se zmíněnými pěti státy ohledně zavedení ochranných opatření na dovoz vybraných produktů z Ukrajiny a na tom, že tyto členské země evropského bloku zruší jednostranná obchodní omezení. Polsko už tak učinilo, Slovensko minulý týden rozhodlo o částečném zrušení restrikcí.

Restrikce ohledně dovozu ukrajinských produktů jsou podle Zelenského za současné situace nepřijatelné, protože neposilují Evropu, ale agresora - Rusko.

„Už dávno přišel čas odstranění umělé politické nejistoty ve vztazích Ukrajiny a Evropské unie. Přišel čas učinit pozitivní rozhodnutí otevřít vyjednávání o ukrajinském členství v Evropské unii,“ řekl rovněž Zelenskyj, který se s von der Leyenovou sešel v Kyjevě k jednání o evropské integraci či obraně. Prezident také zdůraznil, že počítá s pozitivním hodnocením ukrajinského pokroku na cestě k začlenění k Evropské unii. Hodnocení se od Evropské komise očekává v červnu.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo loni v únoru. EU v reakci o několik měsíců později udělila Ukrajině status kandidátské země. Na Rusko také uvalila rozsáhlé sankce, návrh zatím posledního, 11. balíku předložila členským státům minulý pátek. Cílem nového balíčku je zamezit obcházení už zavedených opatření.

Europoslanci o rok prodloužili pozastavení dovozních cel na ukrajinské potraviny

Europoslanci dnes o rok prodloužili opatření na podporu obchodu s Ukrajinou. Velkou převahou hlasů schválili další pozastavení dovozních cel na ukrajinský vývoz zemědělských produktů. Chtějí tak pomoci zemi napadené Ruskem, protože válka Ukrajině brání v obchodování se zbytkem světa. Platnost nynějších opatření skončí 5. června.

Opatření se dotkne potravinářských produktů i ovoce a zeleniny, na rozdíl od dosavadních pravidel nezahrnuje průmyslové produkty. Na ty se od 1. ledna 2023 vztahují nulová cla podle dohody o přidružení mezi EU a Ukrajinou.

„Jednoznačně podporuji obnovení obchodně-liberalizačních opatření, která v současnosti pomáhají zajistit pokračování ukrajinského obchodu uprostřed brutální války vyvolané Ruskem. Tato opatření mají zásadní význam pro posílení odolnosti Ukrajiny, neboť usilujeme o postupnou integraci Ukrajiny do vnitřního trhu EU,“ uvedla zpravodajka návrhu Sandra Kalnieteová z frakce Evropská lidová strana (EPP).

Ve středu budou europoslanci jednat o nových opatřeních, která Evropská komise přijala na zmírnění dopadů ukrajinského dovozu na zemědělce ve státech sousedících s Ukrajinou.

Vzájemný obrat agrárního zahraničního obchodu EU s Ukrajinou přesáhl v roce 2021 deset miliard eur (zhruba 234 miliard Kč). Vývoz zemědělských výrobků z EU na Ukrajinu z tohoto objemu představoval zhruba třetinu. V témže roce byla EU pro Ukrajinu nejvýznamnějším obchodním partnerem.

Zdroje: