Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Aktualizováno: Novým ministrem kultury má být Lubomír Zaorálek

Aktualizováno: Novým ministrem kultury má být Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek | zdroj: Profimedia

Novým ministrem kultury má být exministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ve středu odpoledne to potvrdil šéf ČSSD Jan Hamáček. 

Zaorálkovo jméno se v užším okruhu adeptů na ministra objevilo už poté, co prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat navrženého Michala Šmardu. 

Šéf ČSSD Jan Hamáček dnes uvedl, že Zaorálek je zkušený politik, někdejší úspěšný ministr a předseda sněmovny. Věří, že se ještě stačí zapojit do debat ohledně rozpočtu.

Hamáček dodal, že cílem Zaorálka bude stabilizovat situaci na ministerstvu. Vleklý problém ohledně obsazení šéfa resortu kultury nyní považuje za vyřešený.

Premiér Andrej Babiš (ANO) už avizoval, že by se Zaorálkovou nominací neměl problém. To dnes potvrdil i Hamáček, který s premiérem nominaci řešil. Se Zaorálkovou nominací souhlasí i prezident Zeman. 

Zaorálka již dříve podpořil jeho spolustraník a starosta Náchoda Jan Birke - i o něm se mluvilo jako o možném kandidátovi, nabídku však nedostal. 

Vojtěch Filip, šéf KSČM, která menšinovou vládu ANO a ČSSD podporuje, uvedl, že Zaorálek je kandidát, který má vztah ke kultuře a manažerské schopnosti k řízení ministerstva. Odkázal k tomu, že Zaorálek kdysi pracoval jako dramaturg v televizi.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil označil Zaorálka za politika, který nemá s kulturou nic společného. Podle jeho názoru bude Zaorálek jako ministr v těžké situaci, neboť čeká na vyřešení řada komplikovaných věcí.

Předseda lidovců Marek Výborný míní, že Zaorálek je spíše odborníkem na diplomacii či obranu a bezpečnost. Šéf Pirátů Ivan Bartoš považuje Zaorálka za dobrého manažera, ale také je skeptický ohledně jeho schopnosti řídit právě ministerstvo kultury. 

Místopředseda STAN Petr Gazdík nicméně míní, že Zaorálek má předpoklady k úspěšnému vedení resortu kultury. 

Předseda SPD Tomio Okamura prohlásil, že Zaorálek je pro SPD jako ministr kultury nepřijatelný. 

Zdroje:
Novinky.cz, Seznam Zprávy