Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Aktualizováno: Novou hlavní hygieničkou bude od poloviny března Pavla Svrčinová

Aktualizováno: Novou hlavní hygieničkou bude od poloviny března Pavla Svrčinová
Novou hygieničkou bude Pavla Svrčinová, ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice | zdroj: Profimedia

Novou hlavní hygieničkou bude ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová, uvedla dnes Česká televize s odvoláním na premiéra Andreje Babiše. Nynější hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou vystřídá Svrčinová podle premiéra v polovině března.

(AKTUALIZOVÁNO) Sedmapadesátiletá Svrčinová vede moravskoslezskou krajskou hygienickou stanici od loňského ledna. Je odbornicí v ochraně a podpoře veřejného zdraví, dlouhá léta se specializovala na hygienu výživy a bezpečnost potravin, jako auditorka na celoevropské úrovni. O funkci hlavní hygieničky se před pěti lety ucházela ve výběrovém řízení, kvůli novému služebnímu zákonu jí ale nebyla jako dostatečná kvalifikace uznána předchozí práce pro Evropskou komisi.

Svrčinová ČTK řekla, že hygienici musí hlavně trasovat a důsledně dohledávat kontakty nakažených. Pro hygieniky chce ale nastavit maximální limity, více mají pomáhat callcentra. Uvedla, že si nedělá iluze o tom, že by s denními přírůstky nad 1500 případů nákazy za den v kraji byli hygienici schopní vše vytrasovat. „Vyberou se ty nejdůležitější případy, což pro mě jsou teď mutace, které by měli trasovat hygienici, a ten zbytek budou muset trasovat callcentra. Ten mechanismus se musí nastavit,“ uvedla Svrčinová. Rezervy vnímá v informovanosti veřejnosti o koronaviru.

Na facebookové stránce Svrčinové byl loni v říjnu sdílen příspěvek, který dnes romská organizace Romea na twitteru označila za rasistický. „Nevím, jak se mně to na profilu ocitlo, a proto jsem celý profil zrušila. Já opravdu facebook nepotřebuju,“ řekla k tomu ČTK Svrčinová. Odmítavě se k příspěvku na twitteru vyjádřil i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Hlavní kvalifikaci do týmu 'Nebuďte slušnej, řekněte jméno' paní hygienička evidentně splňuje,“ napsal.

(17:24, původní zpráva) Hlavní hygienička je zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví. O tom, že uvažuje o výměně hlavní hygieničky, informoval po středečním jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný. Babiš o víkendu vyjádřil nespokojenost s prací některých vysokých úředníků ministerstva zdravotnictví v době sílící epidemie koronaviru.

Sedmapadesátiletá Svrčinová dnes v rozhovoru pro ČT uvedla, že už se s Blatným setkala, výsledek schůzky ale nechtěla komentovat. Připomněla, že o místo hlavní hygieničky se ucházela už v minulosti. Kvůli novému služebnímu zákonu jí ale nebyla jako dostatečná kvalifikace uznána předchozí práce pro Evropskou komisi, kde dělala audity pro kontrolní systémy bezpečnosti potravin.

Babiš v neděli v CNN Prima News uvedl, že Blatný nemá kolem sebe dostatek dobrých úředníků. Na ministerstvu je podle premiéra řada lidí, kteří jsou nekompetentní, Blatný by měl ministerstvo posílit. „Kde je hlavní hygienička?“ řekl mimo jiné Babiš.

Svrčinová vedle řízení krajské hygieny působí také na lékařské fakultě v Ostravě. Loni v červenci ji tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyzval, aby zvážila setrvání ve funkci kvůli podle něj nezvládnuté komunikaci o zpřísnění protiepidemických opatření v Moravskoslezském kraji. „Pan ministr mě vyzvat může, tak ať mě odvolá,“ reagovala tehdy Svrčinová.

Rážovou do funkce jmenovala vláda koncem loňského června. Funkcí byla už předtím pověřena po březnovém odvolání Evy Gottvaldové, která podle kabinetu nezvládla svou práci v počínající epidemii.

Hygienici jsou v době epidemie koronaviru zásadní složkou správy. Krajské hygienické stanice mají na starosti místní opatření, jejich pracovníci vedou s nakaženými rozhovory a v takzvaném epidemiologickém šetření dohledávají jejich kontakty a místo nákazy.

Zdroje: