Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Vláda schválila vývoj české vakcíny. Opozice kritizuje nesrovnalosti v rozpočtu projektu

Vláda schválila vývoj české vakcíny. Opozice kritizuje nesrovnalosti v rozpočtu projektu
Piráti upozorňují na nesrovnalosti v rozpočtu projektu | zdroj: Profimedia

Vláda schválila materiál ministerstva zdravotnictví k pokračování projektu české vakcíny, jejíž vývoj byl loni kvůli dostupnosti komerčních vakcín zastaven. Na webu o tom informoval tiskový odbor kabinetu.

Úřad si od pokračování slibuje, že by domácí vakcína mohla chránit i proti novým mutacím koronaviru, které se rychleji šíří a mohou oslabit účinnost nyní používaných vakcín. Náklady na další fázi vývoje, která by zahrnovala výrobu látky pro klinické zhodnocení její bezpečnosti a účinnosti, se předběžně odhadují až na 250 milionů korun.

Na projektu české vakcíny loni pracovali odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ), Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) a Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Koordinátorkou týmu byla poslankyně ANO, kardioložka Věra Adámková. Vývoj v první fázi stál 4,3 milionu korun. Ministr zdravotnictví Jan Blatný v prosinci řekl, že ve vývoji není třeba pokračovat, protože bude brzy k dispozici vakcína komerční. Dosud byly v EU registrovány tři vakcíny.

Český projekt si v minulosti vysloužil kritiku odborníků. Například bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula ČTK loni v květnu řekl, že většina světových týmů jde při vývoji vakcíny jinou cestou než tým Adámkové. Místo inaktivovaného viru volí mikroorganismy, které jsou schopny vyvolat imunitní odpověď, a do nich vpraví genetickou informaci viru.

Přední členové Učené společnosti ČR také upozorňovali na to, že nelze při řešení takto složité problematiky spoléhat na omezené lokální zkušenosti. Rozpočet projektu označovali za směšně malý. Evropská komise na vývoj vakcíny a léků vyhradila v loňském roce miliardy eur. Český projekt podle členů Učené společnosti také vyvolával dojem, že u jeho zrodu stáli lidé bez kompetentních znalostí a potřebných zkušeností. Jinak si nedovedli vysvětlit naivitu, s jakou byl projekt představen.

Ministerstvo zdravotnictví nyní navrhlo pokračování projektu české vakcíny kvůli rozšíření mutací koronaviru. „Projekt je možné aktualizovat začleněním současných virových kmenů tak, aby vznikla vakcína s vysokým stupněm ochrany i proti případným novým mutacím,“ uvádí se v materiálu pro jednání vlády. V Česku se nyní šíří především britská mutace, minulý týden odborníci potvrdili i první případy jihoafrické mutace. Obě jsou nakažlivější než původní virus.

Kritika opozice

Opoziční strany kritizují rozhodnutí vlády pokračovat v projektu české vakcíny na covid-19. Piráti upozorňují na nesrovnalosti v rozpočtu projektu. Náklady na další fázi vývoje, která má zahrnovat výrobu látky pro klinické zhodnocení její bezpečnosti a účinnosti, se předběžně odhadují až na 250 milionů korun. Strany žádají podrobnější informace o tom, jaké jsou výsledky dosavadního vývoje vakcíny.

Piráti v tiskové zprávě uvedli, že záměr neslibuje žádný jasný přínos. Plánují proto interpelovat ministra zdravotnictví Jana Blatného. „Vývoj nepřinesl zatím žádné uspokojivé výsledky, z hlediska vědy jde v podstatě o neúspěch. Projekt za zhruba 30 milionů nemá jedinou recenzovanou odbornou publikaci,“ řekla první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Veřejnost si podle ní zaslouží jasné vysvětlení, na co mají být další peníze vynaloženy.

Poslanec Petr Třešňák (Piráti) upozornil na některé nedostatky projektu. „Nerozumím tomu, proč jsou ve výzkumném projektu například vyčleněny peníze na stavební úpravy až za 80 milionů korun. Více než polovina rozpočtu směřuje zpět do institucí, bez podrobnější specifikace, jak s ním bude naloženo,“ uvedl. Projekt navíc podle expertů oslovených Piráty nelze při daném rozpočtu provést. „Dle jejich názoru je představa vytvořit produkční kapacity, provést preklinické a klinické studie za 250 milionů korun naprosto scestná,“ dodal.

Předseda lidovců Marian Jurečka novinářům řekl, že česká vakcína je slepou cestou. „Bylo by fajn, kdyby vláda předložila alespoň dílčí informace, jak vývoj probíhal doposud, co se podařilo a za jaké finanční prostředky,“ uvedl. Šéf STAN Vít Rakušan označil projekt za nesmysl, od úřadů by také očekával spíš zhodnocení, jak se vyplatily doposud vynaložené peníze.

Zdroje: