Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Nové protiruské sankce přinesou základ pro strop na cenu ropy, hlásí EK

Nové protiruské sankce přinesou základ pro strop na cenu ropy, hlásí EK
Ursula von der Leyenová a Josep Borrell představili plán nového balíku protiruských sankcí | zdroj: Profimedia

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes představila plán nového balíku protiruských sankcí, jehož cílem je mimo jiné vytvořit „právní základ“ pro globální zastropování ceny ruské ropy. Kromě tohoto kroku unijní exekutiva navrhuje rozšíření sankčního seznamu s jednotlivci a společnostmi a další „široká“ omezení obchodu s Ruskem, mířící proti dovozu ruských výrobků i vývozu některých technologických produktů nebo chemikálií.

„Tento strop na cenu ropy pomůže na jednu stranu omezit ruské příjmy, na straně druhé zachová na globálním trhu stabilitu,“ prohlásila von der Leyenová. „Dnes v tomto balíku připravujeme právní základ pro tento strop na cenu ropy,“ pokračovala.

Postup EK navazuje na plán ohlášený v létě skupinou vyspělých ekonomik G7, která si vytyčila cíl od 5. prosince zavést globální maximum na cenu ruské ropy. O tom, zda se k iniciativě připojí EU, rozhodnou členské státy, které musí veškerá rozhodnutí ohledně sankcí přijímat jednomyslně. Lze při tom čekat odpor Maďarska, jehož premiér Viktor Orbán unijní sankce už delší dobu kritizuje, ale také Řecka nebo Kypru, tedy zemí s lodními dopravci profitujícími z přepravy ruské ropy.

Detaily ohledně mechanismu pro zastropování ceny zatím nejsou jasné, nicméně se předpokládá, že jeho jádrem by byl zákaz přepravovat či pojišťovat dodávky ruské ropy prodávané za cenu nad stanovenou hranicí. Plán vychází z předpokladu, že systém bude výhodný i pro země jako je Čína, zatímco Rusko bude stále finančně motivované ropu na trh dodávat. Samotná EU se už dříve rozhodla dovoz ruské ropy po moři do konce roku zcela eliminovat.

Přípravou nových sankcí Evropská unie reaguje na mobilizaci vyhlášenou minulý týden prezidentem Vladimirem Putinem i na hlasování o připojení k Rusku narychlo uspořádaná v Moskvou okupovaných částech Ukrajiny a v samozvaných proruských útvarech na východě země.

„Jsme odhodlaní donutit Kreml zaplatit za tuto novou eskalaci,“ řekla dnes předsedkyně EK. Nové restrikce v obchodu podle ní mohou Moskvu připravit o další miliardy eur a dotkly by se sektorů spojených s „ruským vojenským komplexem“. Von der Leyenová zmínila elektroniku a „specifické chemické látky“; zda se plán týká také dovozu ruských diamantů, o jehož zákazu se v posledních dnech spekulovalo, nebylo ihned jasné.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který vystoupil společně s předsedkyní komise, avizoval rozšíření sankčního seznamu o desítky jmen, včetně osob zapojených do organizace „referend“ v okupovaných oblastech na východě a jihu Ukrajiny. Dále zmínil aktéry, kteří šíří nepravdivé informace o válce a finančně podporují okupační síly. Kromě toho se podle Borrella EU zaměřuje i na osoby zapojené do obcházení ekonomických sankcí.

O svých plánech dnes Evropská komise informovala členské státy, a to na pravidelném jednání velvyslanců. Ty nyní čekají složitá vyjednávání o konečné podobě balíku. Unijní činitelé na začátku týdne hovořili o tom, že pokud se vyjednávání pohne správným směrem, mohly by nové sankce dostat zelenou na neformálním summitu 7. října v Praze.

Zdroje: