Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Plyn z Nord Streamu bude unikat týden. Je to sabotáž, prohlásila EU a hrozí důraznou reakcí

Plyn z Nord Streamu bude unikat týden. Je to sabotáž, prohlásila EU a hrozí důraznou reakcí
Plyn unikající z plynovodu Nord Stream | zdroj: Profimedia

Stále více evropských politiků hovoří o poškození plynovodů Nord Stream v Baltském moři jako o sabotáži. Lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs na twitteru napsal, že tímto incidentem vstoupil kontinent do nové fáze hybridní války. Dánský ministr energetiky a životního prostředí Dan Jörgensen řekl, že plyn bude unikat nejméně týden, než se plynovody mezi Ruskem a Německem zcela vyprázdní. Moskva obvinění ze sabotáže označila za absurdní s tím, že zastavení toku plynovodů není v zájmu Ruska ani Evropy.

„NATO a EU by měly (úmyslné útoky na Nord Stream) brát vážně a patřičně na ně reagovat,“ uvedl Edgars Rinkévičs, který o věci telefonicky hovořil s šéfem dánské diplomacie Jeppem Kofodem. Za eskalaci situace na Ukrajině považuje úmyslné poškození plynovodů i polský premiér Mateusz Morawiecki.

Ze tří z celkových čtyř větví podmořských plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 po pondělním náhlém poklesu tlaku uniká plyn. Skandinávští seismologové informovali, že v pondělí zaznamenali na dně Baltského moře výbuchy. Plyn uniká ze tří míst poblíž dánského ostrova Bornholm, a to v dánských i švédských vodách. O úmyslném poškození v úterý hovořila dánská i švédská vláda a také předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová.

Zprávy o problémech s plynovody vedoucími z Ruska do Německa se začaly objevovat v pondělí. Dánské úřady nejdříve oznámily únik z plynovodu Nord Stream 2, ty švédské pak v úterý varovaly před dvěma úniky z Nord Streamu 1. Premiérky dvou skandinávských zemí následně prohlásily, že problémy jsou pravděpodobně výsledkem sabotáže, aniž ukázaly na konkrétního podezřelého. O úmyslném činu hovoří i další evropské státy, a to i v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Norský ministr energetiky Terje Aasland informoval, že Oslo kvůli incidentu zvýší úroveň bezpečnosti v okolí svých ropných plošin i pevninských terminálů.

Poškození plynovodů Nord Stream není náhoda, jsou přesvědčeny země Evropské unie

Všechny dostupné informace nasvědčují tomu, že trojice úniků na plynovodech Nord Stream nevznikla náhodou, ale byla výsledkem úmyslné akce. Jménem Evropské unie to dnes uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Borrell dodal, že jakékoli záměrné narušení energetické infrastruktury v Evropě vyústí v masivní reakci.

„Tyto incidenty nejsou náhoda a mají dopad na nás všechny,“ uvedla ústy vysokého představitele Josepa Borrella celá EU. „Všechny dostupné informace naznačují, že tyto úniky jsou výsledkem úmyslného činu. Budeme podporovat jakékoli vyšetřování s cílem vyjasnit, co se stalo a proč,“ pokračuje prohlášení.

Unie v něm také avizuje snahu „zvýšit naši odolnost v energetické bezpečnosti“ a důraznou a společnou reakci, potvrdí-li se podezření ze sabotáže. Podobné vyjádření přišlo už v úterý večer od předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové, která hovořila o „nejsilnější možné reakci“.

Rusko vyšetřuje poškození plynovodů Nord Stream jako mezinárodní terorismus

Veškerá tvrzení, že Rusko poškození způsobilo, jsou hloupá, dala se však očekávat, řekl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Moskva ale podle něj zaznamenala prudký nárůst zisku amerických společností, které dodávají plyn do Evropy. Mluvčí také v rámci dotazů na odpovědnost Ruska novinářům připomněl, že americký prezident Joe Biden v únoru před ruskou invazí hovořil o ukončení projektu Nord Stream 2. „Měli bychom počkat na výsledky vyšetřování, zda šlo o výbuchy, nebo ne,“ dodal k současné situaci Peskov.

Ruská tajná služba FSB vyšetřuje poškození plynovodů jako „mezinárodní terorismus“, uvedla s odvoláním na generální prokuraturu agentura Interfax. Ruská generální prokuratura vyšetřování zdůvodnila tím, že poškození plynovodů „způsobilo Rusku značné hospodářské škody“.

 

 

Zdroje: