Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Skoro zataženo

Nezaměstnanost v Evropské unii v září klesla na 6,7 procenta, nejnižší je v Česku

Nezaměstnanost v Evropské unii v září klesla na 6,7 procenta, nejnižší je v Česku
Ze všech unijních zemí byla nejnižší míra nezaměstnanosti v České republice, kde činila 2,6 procenta (Ilustrační foto) | zdroj: Miloslav Jančík / MAFRA / Profimedia

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v září podle sezonně přepočtených údajů klesla na 6,7 procenta ze srpnové hodnoty 6,9 procenta.

Ve své předběžné zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. Ze všech unijních zemí byla nejnižší míra nezaměstnanosti v České republice, kde činila 2,6 procenta. V zemích eurozóny klesla na 7,4 procenta ze 7,5 procenta v předchozím měsíci.

Údaj za srpen Eurostat po zpřesnění dat upravil směrem vzhůru. Původně uváděl, že srpnová nezaměstnanost v EU činila 6,8 procenta. Letos je situace díky zmírnění pandemie příznivější než před rokem. Loni v září míra nezaměstnanosti v EU činila 7,7 procenta a v zemích platících eurem 8,6 procenta.

Eurostat odhaduje, že v září bylo v celé EU bez práce 14,324 milionu lidí, z čehož 12,079 milionu připadalo na eurozónu. Ve srovnání se srpnem se jejich počet v EU snížil o 306 000, v eurozóně pak o 255 000. Proti loňskému září je v EU bez práce o 2,054 milionu lidí méně, zatímco nezaměstnaných v eurozóně za rok ubylo o 1,919 milionu.

Vysoká i nadále zůstává nezaměstnanost mezi mladými lidmi do 25 let. V EU její míra klesla na 15,9 procenta ze srpnových 16,1 procenta, v eurozóně pak na 16,0 z předchozích 16,3 procenta. V reálných číslech to znamená, že v EU bylo v září bez práce 2,815 milionu mladých, v eurozóně pak 2,307 milionu.

Eurostat ve svých výpočtech vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě České republiky Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v Česku v září klesla na 3,5 procenta ze srpnové hodnoty 3,6 procenta. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Zdroje: