Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

ANO a ODS představily kandidáty na místopředsedy nové Sněmovny

ANO a ODS představily kandidáty na místopředsedy nové Sněmovny
„Nominace a podpory od svých kolegů si moc vážím a přijímám ji s velkou pokorou,“ komentovala nominaci Mračková Vildumetzová | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Místopředsedy nové Sněmovny za hnutí ANO by se měli stát někdejší předseda dolní komory Radek Vondráček a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Na dnešní schůzi je do pozic místopředsedů podle informací ČTK nominoval poslanecký klub ANO. „Ano, o post místopředsedkyně Sněmovny se ucházet budu, nominace a podpory od svých kolegů si moc vážím a přijímám ji s velkou pokorou,“ komentovala na dotaz ČTK nominaci Mračková Vildumetzová.

Předsedu a místopředsedy dolní komory bude plénum volit na ustavující schůzi, která začne v pondělí. Hnutí ANO, které odchází do opozice, mají připadnout dvě místopředsednická křesla.

Sněmovna by měla mít v nynějším volebním období sedmičlenné předsednictvo, v minulém bylo šestičlenné. V čele dolní komory by měla stanout předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Do místopředsednických funkcí jsou známy nominace dvou stran. Hnutí STAN navrhlo svou místopředsedkyni Věru Kovářovou, Piráti rovněž stranickou místopředsedkyni Olgu Richterovou.

Tento týden se bude zabývat nominací svého zástupce nebo zástupkyně do vedení dolní komory KDU-ČSL. Hnutí SPD by zastoupení v předsednictvu Sněmovny mít nemělo.

Poslanecký klub ODS dnes navrhl jako kandidáta na místopředsedu Sněmovny svého místopředsedu a stranického ekonomického odborníka Jana Skopečka (41). Na tiskové konferenci to oznámil předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura. Občanští demokraté jsou s 34 poslanci druhým nejpočetnějším klubem ve Sněmovně. Předsedu a místopředsedy Sněmovny budou poslanci volit na ustavující schůzi, která začne v pondělí.

Místopředsedkyně klubu Jana Černochová informovala, že ODS by měla získat pozice tří předsedů sněmovních výborů. Předsedou výboru pro bezpečnost se má stát Pavel Žáček, předsedou výboru pro zdravotnictví někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda a předsedou hospodářského výboru trutnovský starosta Ivan Adamec. Koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 by měla mít dohromady šest předsedů výborů, koalice Pirátů a STAN tři předsedy a opoziční strany osm výborů, uvedla.

Skopeček novinářům řekl, že si nominace váží. „V žádném případě nechci být pasivním místopředsedou Poslanecké Sněmovny, který bude pouze řídit schůze, ale chci přispět k tomu, že prostřednictvím Sněmovny budou procházet zákony rychle, protože jich bude celá řada,“ ujistil. Svoji roli chce využít v ekonomické i zahraničněpolitické agendě. „Čeká nás evropské předsednictví. Myslím si, že i větší role vedení Poslanecké sněmovny se tam bude očekávat,“ dodal. Stanjura uvedl, že poslanecký klub obdržel veškeré informace důležité pro ustavující schůzi Sněmovny.

Stanjura řekl, že předseda ODS Petr Fiala dnes informoval poslanecký klub o základních závěrech úterního vyjednávání o koaliční smlouvě programu a struktuře budoucí vlády. „Ty základní dokumenty, protože se jedná o koaliční smlouvu, nebude schvalovat poslanecký klub, bude to schvalovat výkonná rada ODS, a to zítra (ve čtvrtek),“ informoval. Naopak programové prohlášení vlády bude schvalovat poslanecký klub, dodal.

O personálních nominacích do vlády se podle něj dnes na klubu nemluvilo. „Já myslím, že správný čas pro zveřejnění personálních nominací je v okamžiku, kdy bude jmenován nový premiér, po jmenování nového premiéra je logické, že se vypracuje seznam ministrů, se kterým budoucí premiér půjde za prezidentem republiky. To bude ten pravý čas pro projednání personálních otázek a pro zveřejnění těch personálních nominací,“ prohlásil. Uvedl však, že ODS je těsně před uzavřením dohody s KDU-ČSL a TOP 09 ohledně rozdělení ministerských křesel uvnitř koalice Spolu. Uzavření dohody očekává v nejbližších hodinách nebo dnech.

Zdroje: