Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Aktualizováno: Zájmy našich zemědělců jsou na prvním místě, reaguje polský premiér na ukrajinské vydírání

Aktualizováno: Zájmy našich zemědělců jsou na prvním místě, reaguje polský premiér na ukrajinské vydírání
Mateusz Morawiecki | zdroj: Profimedia

Polsko by mohlo rozšířit zákaz dovozu ukrajinského obilí i na další ukrajinskou zemědělskou produkci, varoval ukrajinské úřady polský premiér Mateusz Morawiecki. Ukrajinu vyzval, aby přestala stupňovat napětí, které vzniklo kvůli sporu o dovoz ukrajinského obilí, informovala dnes polská televize Polsat.

Embargo na dovoz ukrajinského obilí Polsku, Slovensku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku povolila zavést letos v květnu Evropská komise, zákaz skončil minulý pátek. Varšava ale odmítla omezení zrušit. Krok ostře kritizoval Kyjev, který zároveň uvedl, že na Polsko, stejně jako i na Slovensko a Maďarsko, kvůli tomu podal žalobu u Světové obchodní organizace (WTO).

„Varuji ukrajinské úřady, protože pokud budou konflikt tímto způsobem eskalovat, přidáme k zákazu dovozu do Polska i další produkty,“ sdělil Morawiecki. Podle televize Polsat narážel na varování Kyjeva, že by Ukrajina v odvetném kroku mohla zavést zákaz dovozu zeleniny a ovoce z Polska.

„Pro Ukrajinu jsme toho udělali hodně, a proto očekáváme, že se bude stavět k našim zájmům s pochopením. Budeme své zájmy hájit se vší rozhodností. To znamená, že samozřejmě respektujeme všechny problémy na ukrajinské straně, ale pro nás jsou nejdůležitější zájmy našich zemědělců,“ zdůraznil Morawiecki.

Varšava si předvolala velvyslance a protestovala proti slovům Zelenského v OSN

Polské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo ukrajinského velvyslance a vyjádřilo důrazný protest proti výrokům ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Zelenskyj „evropským přátelům“ kvůli prodloužení zákazu dovozu ukrajinského obilí vyčetl předstírání solidarity a nepřímé napomáhání Moskvě. Ukrajinská diplomacie v reakci na polský protest vyzvala Varšavu, aby se oprostila od emocí a začala konstruktivně jednat o řešení sporu.

Ukrajina kvůli trvajícímu embargu podala v pondělí žalobu u Světové obchodní organizace (WTO) na Polsko, Slovensko a Maďarsko, které zákaz dovozu také prodloužily. Zelenskyj vyčetl přátelům v Evropě, že solidaritu jen hrají a rozehrávají „thriller s obilím“. „Zdálo by se, že hrají vlastní roli, ale ve skutečnosti pomáhají připravit scénu pro moskevského herce,“ řekl Zelenskyj podle serveru Onet.

„(Náměstek ministra zahraničí Pawel Jablonski) vyjádřil důrazný protest polské strany proti prohlášením prezidenta Zelenského na Valném shromáždění OSN a tvrzením, že některé země Evropské unie předstíraly solidaritu, a přitom nepřímo podporovaly Rusko,“ uvedlo polské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

„Během schůzky ukrajinský velvyslanec znovu vysvětloval ukrajinské stanovisko ohledně nepřijatelného polského jednostranného zákazu na dovoz ukrajinského obilí. Poukázal také na nekorektní srovnání, které vůči Ukrajině učinil polský prezident během návštěvy New Yorku,“ napsal na facebooku mluvčí ukrajinské diplomacie Oleh Nikolenko. Vybídl polskou stranu, aby bez emocí posoudila ukrajinský návrh na řešení sporu o obilí, který by se mohl stát základem pro konstruktivní jednání.

МЗС України детально поінформоване про зустріч українського посла у Варшаві із заступником міністра закордонних справ...

Zveřejnil(a) Oleg Nikolenko dne Středa 20. září 2023

Andrzej Duda v projevu v OSN přirovnal Ukrajinu k tonoucímu člověku, který hrozí, že svého zachránce stáhne s sebou do hlubin.

Polsko patří k výrazným podporovatelům Ukrajiny, která se už přes rok a půl brání ruské invazi. Zákaz dovozu zdůvodňuje snahou ochránit vlastní zemědělce, kteří by jinak museli čelit levnější produkci z Ukrajiny. Polsko ovšem také v půli října čekají klíčové parlamentní volby a vláda se snaží udržet si hlasy venkova, který v dřívějších volbách hlasoval převážně pro vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS).

Ukrajinský prezident v projevu v OSN především obvinil Rusko, že používá potraviny a jejich nedostatek na světových trzích jako zbraň, a ohrožuje tak nejenom Ukrajinu, ale celé mezinárodní společenství. Moskvu kritizoval za to, že kromě běžných zbraní se pokouší vydírat světové trhy i „nedostatkem potravin“, přičemž výměnou požaduje „uznání některých, ne-li všech dobytých území“.

Bulharsko po protestech zemědělců zakáže dovoz slunečnicových semen z Ukrajiny

Bulharsko dočasně zastaví dovoz slunečnicových semen z Ukrajiny. Vláda v Sofii o tom rozhodla po dohodě s bulharskými pěstiteli, kteří v uplynulých dnech proti importu ukrajinských zemědělských produktů protestovali.

Bulharsko minulý týden uvedlo, že neprodlouží zákaz dovozu ukrajinského obilí a dalších zemědělských produktů, který měl skončit 15. září a který kvůli ochraně trhu přechodně zavedla Evropská komise pro pětici zemí východního křídla EU.

Postoj bulharské vlády vyvolal protesty bulharských zemědělců, kteří od pondělí protestovali za prodloužení dovozového embarga na ukrajinské zemědělské produkty a na řadě míst země zablokovali dopravu.

Vláda dnes podepsala se zemědělci memorandum, které předpokládá zákaz dovozu ukrajinských slunečnicových semen do doby, než bude spotřebována bulharská produkce z poslední zemědělské sezóny. Kabinet premiéra Nikolaje Denkova zároveň rozhodl o navýšení kompenzací zemědělcům o 63 milionů leva (785 milionů korun). Farmáři po podpisu dohody ukončili protest, při němž hrozili svými stroji zablokovat centrum Sofie.

Podle rozhlasové stanice BNR se nyní vedou jednání s Evropskou komisí o zákazu dovozu ukrajinských zemědělských produktů, který by přesahoval deset procent domácí produkce v daných zemích. 

Zdroje:
ČTK, polsatnews