Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Nehody i atentáty: Rod Kennedyů zasáhla řada tragédií

Nehody i atentáty: Rod Kennedyů zasáhla řada tragédií
JFK junior (1960-1999) | zdroj: Profimedia

Před 20 lety zahynuli při letecké nehodě John Fitzgerald Kennedy junior, jeho manželka Carolyn a švagrová Lauren Bessetteová. Byla to další z mnoha tragédií, které postihly vlivnou rodinu Kennedyových.

John Fitzgerald Kennedy mladší byl právník, vydával časopis George a za svůj krátký život získal hvězdný status. Vedle svého původu i díky tomu, že byl v 80. letech zařazen mezi nejvíc sexy muže světa a randil s hollywoodskými herečkami. Mezi jeho partnerky patřily například Daryl Hannahová či Sarah Jessica Parkerová.

Koncem 90. let si Kennedy junior splnil dlouholetý sen - získal pilotní průkaz. V rodině prý neměl pro svou touhu moc podpory. Jeho matka Jackie se za svého života netajila tím, že létání považuje za příliš nebezpečný koníček. Doufala údajně, že se John pilotem nikdy nestane. A z toho, že se John nakonec zapsal do kurzu, nebyla nadšená ani jeho starší sestra Caroline. Bratr si nicméně šel za svým.

Osudného dne 16. července 1999 odletěl Kennedy junior z Fairfieldu v New Jersey se sportovním letadlem Piper PA-32R. Na palubě byli jen on, jeho žena Carolyn a švagrová Lauren Bessettová.

Zatímco Kennedyovi mířili na svatbu Johnovy sestřenice Rory, která se měla konat 17. července v Hyannis Port, Lauren plánovala vystoupit na ostrově Martha's Vineyard v Massachusetts. Nedoletěli ani tam, spojení s letadlem bylo přerušeno.

Následovalo několikadenní pátrání, které skončilo 21. července. Tehdy byla ze dna Atlantského oceánu u Cape Cod vylovena všechna těla. John, Carolyn i Lauren zemřeli v důsledku pádu. Jako příčinu tragédie vyšetřovatelé uvedli pochybení a nezkušenost pilota během letu ve tmě. Kennedymu juniorovi bylo 38 let, Carolyn 33 a Lauren 34 roků. John a Carolyn, která pracovala v módním byznysu, se vzali v roce 1996. Po tragédii se v médiích přetřásaly problémy, kterými prý jejich manželství trpělo.

Novorozenec v Bílém domě

Ze čtyř dětí Jackie a Johna Kennedyových tak tři zemřely předčasně. Už v roce 1956 slavný pár přišel o prvorozenou dcerku Arabellu. John junior, novináři přezdívaný John-John, přišel na svět 25. listopadu 1960 dva týdny poté, co byl jeho otec John Fitzgerald Kennedy zvolen prezidentem USA. Rovnou tak trhl prvenství, neboť se do té doby žádné dítě v rodině zvoleného amerického prezidenta nenarodilo.

Smrt však do Johnova života zasáhla ještě předtím, než mu byly tři roky. A to hned dvakrát. V srpnu 1963 nejdříve zemřel jeho předčasně narozený bratříček Patrick, 22. listopadu téhož roku pak byl v Dallasu spáchán atentát na jeho otce.

Snímek na kterém malý John v den svých třetích narozenin salutuje na pohřbu, se zařadil mezi nejslavnější fotografie světa.

Čtyři mrtví sourozenci

Děsivá však byla i bilance úmrtí v rodině, do níž se narodil sám JFK. Byl druhorozeným dítětem Josepha Patricka Kennedyho a jeho ženy Rose.

Ti měli v rozmezí šestnácti let celkem devět potomků - Josepha juniora, Johna, Rose Marii, Kathleen, Eunice, Patricii, Roberta, Jean a nejmladšího Edwarda.

Nejstarší Joe Kennedy sloužil během druhé světové války jako pilot a zemřel 12. srpna 1944 v Evropě poté, co jeho letadlo explodovalo. O čtyři roky později zahynula při leteckém neštěstí během dovolené ve Francii osmadvacetiletá Kathleen. Do dějin pak vedle atentátu na JFK vstoupil i atentát na dalšího ze sourozenců, Roberta Kennedyho v roce 1968 po vítězství v kalifornských primárkách.

Děsivý je však i příběh dalšího ze sourozenců - Rose Marie "Rosemary" Kennedyové, byť se dožila vysokého věku.

To, čím Rose Marie přesně trpěla, není jasné. Známo je, že porod třetího dítěte a první dcery Rose Kennedyové neproběhl dobře. Dítě prý zůstalo dlouho zaklíněné v porodních cestách.

Nedostatek kyslíku tak patrně Rose Marii způsobil mentální retardaci. Děvčátko se nevyvíjelo běžným způsobem, jeho rodiče se však snažili udržovat dojem, že dcera je v naprostém pořádku. Rose Marie se prostřednictvím speciálního vzdělávání naučila číst a psát, rodina dokonce zařídila její uvedení do společnosti.

Aby nekazila pověst

Byla prý hezká, společenská dívka, která však stále častěji trpěla hysterickými výbuchy. Její otec, prý z obavy, aby dcera neudělala ostudu, poslal třiadvacetiletou Rose Marii na lobotomii, která ji měla uklidnit.

Jeho žena o záměru nevěděla, stačil souhlas otce. Zákrok se nepovedl. Když se mladá žena probudila, byla "zklidněna" tak, že spadla na úroveň dvouletého dítěte. Ztratila řeč, po celý svůj dlouhý život byla odkázána na péči ostatních a pobyt v ústraní. Její matka ji prý nenavštívila dlouhých 20 let, otec nikdy. O nepohodlné příbuzné se dlouhá léta nemluvilo, mlčení prolomila až Eunice v 60. letech a teprve koncem 80. let vyšlo najevo, co se její sestře přihodilo.

Rose Marie přežila čtyři své sourozence, čtyři synovce a neteř. Necelé dva roky před tragickou smrtí Johna juniora totiž v důsledku nehody na lyžích zahynul devětatřicetiletý Michael Kennedy, syn Roberta Kennedyho. Jeho bratr David se v roce 1984 předávkoval. Rose Marie Kennedyová zemřela počátkem roku 2005, ve svých 86 letech.

Navzdory rodinným tragédiím se nicméně i někteří členové klanu dožili vskutku úctyhodného věku. "Matka rodu" Rose Kennedyová zemřela v roce 1995 ve 104 letech. Z jejích devíti dětí je pak v současnosti stále naživu Jean Kennedyová, která letos v únoru oslavila 91. narozeniny.

Zdroje:
Česká televize, Vlastní, Český rozhlas, Irishcentral.com, Wikipedia.org