Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Nakupování 'léčí': Snižuje stres a osamělost, zvyšuje sebeúctu a pomáhá hubnout

Nakupování 'léčí': Snižuje stres a osamělost, zvyšuje sebeúctu a pomáhá hubnout
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Konec špatného svědomí. Nakupování má pro tělo a duši blahodárné účinky – poprvé byl vědecky prokázaný jeho přínos. Mimo jiné zmírňuje úzkost, snižuje stres, zvyšuje sebeúctu a také se při něm dobře hubne…

Dobrou zprávu pro milovníky nakupování (a poněkud horší pro jejich peněženky) mají na svědomí vědci z Tchaj-wanu a Austrálie, kteří provedli rozsáhlý výzkum mezi 1900 dobrovolníky obou pohlaví. Výsledky prezentovali v odborném magazínu Journal of epidemiology and community health, upozornil italský deník La Repubblica.

Mimo jiné vědci tvrdí, že nakupování hraje pro zdraví důležitou roli hlavně ve stáří. Lidé starší 65 let, kteří nakupují alespoň šestkrát týdně, mají o 28 procent nižší úmrtnost než jejich vrstevníci, kteří sedí doma.

Dalo by se namítnout, že s chabým důchodem se nakupuje těžko, ale vědci upozorňují, že stačí nákup za pár korun. Důležitý je totiž pohyb, který musí senioři pro výlet do obchodu vynaložit. Navíc se dostanou mezi lidi, udržují alespoň základní sociální kontakty, a zvednou si tak náladu.

Uklidňující účinek nákupu totiž nastupuje okamžitě. Potvrzuje to i výzkum docenta marketingu na nizozemské univerzitě v Tilburgu Rika Pieterse. Ten tvrdí, že nakupování je "forma zábavy, která může v některých případech bojovat proti osamělosti".

Štěstí a sebeúcta

Stejně okamžitě jako uklidnění nastupuje podle vědců i pocit štěstí. Známý fakt prokázala studie Michiganské univerzity založená na třech sériích experimentů, kterým byla vystavena skupina převážně ženských dobrovolnic. Výzkum ukázal, že nejde jen o povrchní štěstí, ale terapie nakupováním byla skutečně účinná při snižování pocitů melancholie, deprese a smutku. Ti, kdo nakupovali, byli třikrát šťastnější než ti, kdo jen koukali do výloh.

A výhody stále nekončí! Nákup zvyšují sebeúctu, mimo jiné v tu chvíli, kdy si ho stanovíme jako odměnu po dosažení nějakého vytyčeného cíle. Typicky v případě hubnutí – až shodím pět kilo, koupím si něco hezkého na sebe.

Ostatně samo nakupování si lze zapsat na seznam aktivit, během kterých se hubne. Během tří hodin bloumání po obchodech spálíme zhruba 350 kalorií, pokud se v obchodních domech vyhneme výtahům a eskalátorům, tak dokonce 500 kalorií.

Nutno dodat, že všechna pozitiva platí za předpokladu, že má člověk alespoň elementární povědomí o finanční gramotnosti a dokáže své nakupování udržet na uzdě...

Zdroje:
La Repubblica