Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Na východě Ukrajiny se střílí, separatisté vyhlašují mobilizaci

Na východě Ukrajiny se střílí, separatisté vyhlašují mobilizaci
Voják proruské povstalecké armády na frontové linii v Donbasu. | zdroj: Profimedia

Na frontě mezi ukrajinskou armádou a Ruskem podporovanými separatisty stoupá napětí. Čím dál častěji e tam ozývá střelba.

Vůdci neuznávané Doněcké i Luhanské lidové republiky na východě Ukrajiny vyhlásili dekretem všeobecnou mobilizaci.

„Vyzývám druhy v záloze, aby se dostavili na vojenské odvodní oddělení. Dnes jsem podepsal dekret o všeobecné mobilizaci,“ oznámil v sobotu vůdce samozvané republiky Denis Pušilin ve videoprohlášení. Nedlouho poté vyhlásil mobilizaci také vůdce Luhanské lidové republiky Leonid Pasečnik.

Ukrajinská armáda oznámila, že v sobotu ráno na východě Ukrajiny zaznamenala 12 případů porušení příměří ze strany proruských separatistů. Za předchozích 24 hodin takových incidentů napočítala 66.

Separatisté zahájili palbu na více než dvě desítky osad. Použili přitom těžké dělostřelectvo, které bylo zakázáno minskými dohodami, informuje armáda na své facebookové stránce.

Z útoků se ale obviňují obě strany. Podle mluvčího milicí samozvané doněcké republiky Eduarda Basurina, kterého citovala agentura Interfax, ukrajinské jednotky vypálily za poslední den asi 600 dělostřeleckých a minometných granátů.

Separatisté v pátek oznámili plán na evakuaci na 700 000 žen, dětí a starých lidí do Ruska. Zatím jich Doněck opustilo kolem 7000.

Zdroje: